Nedelja usred srede: Vučić o pritiscima na zemlju, ustoličen patrijarh, drama Čede Jovanovića

19.10.2022

17:30

0

Povodom pritisaka na našu zemlju, predsednik Vučić obratiće se javnosti u četvrtak

Nedelja usred srede: Vučić o pritiscima na zemlju, ustoličen patrijarh, drama Čede Jovanovića
nedelja u sred srede - Copyright 24sedam/Tanjug/Zoran Žestić/Vladimir Sporčić/Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je prethodne nedelje, na svečanosti povodom jubileja Bezbednosno-informativne agencije (BIA), o sve većim pritiscima na našu zemlju.

Istakao je da su "za ovo parče zemlje koje bismo želeli da sačuvamo za sebe i naša pokolenja" zainteresovani i Zapad i Istok, o čemu svedoči prisustvo brojnih agenata, te ocenio da je Beograd ovih dana kao Kazablanka.

- Danas, čini mi se, živimo u vremenu u kojem je aktivnost naše službe najvažnija, posebno prema spoljnom faktoru - rekao je Vučić. 

TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC
Predsednik Aleksandar Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić u sedištu agencije

 

Uz očekivanja da se odreknemo Kosova i Metohije, te zahteva da uvedemo sankcije Rusiji, Vučić ističe da Evropa kao novu vrstu pritiska sada ističe problem izbeglica. 

- Nema problema, ukinućemo vize i za zemlje za koje bezvizni režim postoji još od 1965. godine, poput Tunisa. Posle 67 godina, jer je to njihov hir. Okej, usaglasićemo se. Mislite da će biti dovoljno? Neće. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta što postoji jedna zemlja koja štrči i koja želi da ima pravo na slobodno mišljenje, ništa više, koja nikoga nije ugrozila, nikoga napala, nije kročila na tuđe tle. Mnogo je problema, svuda su samo interesi, i tako će mnogi sa Istoka da gledaju da budemo što dublje uvučeni u problem, jer kad postoji još neko u problemu, onda je njima lakše, a o licemerju sa Zapada neću ni da govorim - rekao je Vučić poručivši pripadnicima BIA da vole Srbiju, štite Srbiju i čuvaju Srbiju. 

Povodom brojnih pritisaka, predsednik Vučić obratiće se javnosti u četvrtak u 21 sat.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU takođe ukazuje na pritiske na našu zemlju.

TANJUG/ Rade Prelić
Šef delegacije EU Emanuel Žiofre predao je Izveštaj o napretku Srbije predsedniku Vučiću

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što mu je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre  predao Godišnji izveštaj EK, istakao je da je jedino nazadovanje to što nismo uveli sankcije Rusiji.

- Ovo je političko pitanje. Rekao sam gospodinu Žiofreu da ćemo sa velikom ozbiljnošću uzeti u obzir njihove stavove i mišljenja. Naravno da je taj politički deo obojio izveštaj. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to, ali ćemo uzeti u razmatranje sve što su rekli i napisali - istakao je Vučić.

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novu vladu, a sudeći prema Predlogu izmena zakona o ministarstvima, ubuduće će ih biti 25, o čemu Skupština raspravlja već dva dana. 

RTS 2 printscreen
 

 

Prema Predlogu koji je podnelo 148 narodnih poslanika, a koji je objavljen na sajtu Skupštine, nova vlada imaće 25 resora, i to: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, ministarstvo za javna ulaganja, ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i omladine, zatim Ministarstvo finansija, potom Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture.

- Samostalnost u odlučivanju Srbiji može da osigura i obezbedi samo energetska stabilnost i nezavisnost, i to će biti prioritet nove vlade - rekla je premijerka Ana Brnabić, i dodala da će ovo biti vlada za krizna vremena.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Premijerka Ana Brnabić

 

- Svakako je vlada za krizna vremena. Nekako su se zaista samo smenjivale krize, a imamo i poslednje - pandemijsku i migrantsku, koje još traju - rekla je premijerka.

Ona je otkrila da je prioritetna tema u mandatu naredne vlade energetika, kao što je u prethodnom mandatu bilo zdravstvo.

Premijerka je navela i da buduća vlada planira da ostvari ciljeve koji su pred sebe postavili planom Srbija 2025.  

-To je da prosečna plata u Srbiji do kraja te 2025. bude 900 evra, a da prosečna penzija bude 400 evra. To su stvari od kojih ne odustajemo, a da bismo to postigli, moramo da nastavimo sa kontinuiranim rastom plata i penzija, a to nisu političke odluke koje će ugroziti fiskalnu stabilnost, već odluke koje se zasnivaju na racionalnim, ekonomskim argumentima - rekla je premijerka.

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Tanjug/Zoran Žestić
Ustoličenje patrijarha Porfirija

 

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap, i svečanu odeždu - zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih „aksios“ (dostojan), a ovim činom, po vekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja, koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, protekle nedelje preživeo je pravu dramu. Od prijave za porodično nasilje, preko odlaska u policiju, pritvora, pa sve do prijave za prekoračenje brzine i isteklu vozačku dozvolu.

24sedam/Goran Sivački ATAImages/Antonio Ahel
 

 

Tuču i sukob supružnika, policiji je prijavila Jelenina majka Gordana Savić. Jovanović je potvrdio za medije da je došlo do tuče sa suprugom Jelenom, a kada je saznao da je protiv njega podneta prijava, otišao je u policijsku stanicu. Urađen mu je i test na narkotike, a pozitivan je bio samo na bromazepam.  

Supružnici su saslušani, a Jovanović je zadržan na "trežnjenju", posle čega je pušten kući. 

Samo nekoliko dana nakon porodične drame, Čedomir Jovanović ponovo je izazvao incident. Ovog puta za volanom, jer je prekoračio brzinu u naseljenom mestu. Kontrolom je takođe utvrđeno i da je upravljao vozilom bez važeće vozačke dozvole.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike