Emanuel Žiofre predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predsedniku Narodne skupštine

17.10.2022

12:03

0

Samo u jednoj oblasti ocena nije pozitivna, reč je o usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom

Emanuel Žiofre predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predsedniku Narodne skupštine
Žiofre Orlić parlament - Copyright parlament.gov.rs

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre predao je Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu predsedniku Narodne skupštine Srbije Vladimiru Orliću, koji je zahvalio Evropskoj komisiji na napornom radu koji je uložen u ovaj sveobuhvatan izveštaj.

„Samo u jednoj oblasti ocena nije pozitivna, reč je o usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, dok je u svim ostalim oblastima generalno zabeležen napredak. Konstatovan je i značajan doprinos Skupštine Srbije koji se odnosi na ustavne promene, reformu pravosuđa i postignute rezultate kroz međustranački dijalog. Pozdravljamo i činjenicu da je Evropska komisija potvrdila spremnost za otvaranje Klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast. Takođe, notiran je i napredak u oblastima iz Klastera 1, koji se odnosi na vladavinu prava - borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i politički kriterijum“, poručio je Orlić.

parlament.gov.rs
 

 

Predsednik Skupštine je ocenio da je uvek važno naglasiti odgovornost zbog stagnacije u dijalogu između Beograda i Prištine.

„Treba biti fer i reći zašto po ovom pitanju nema napretka. Beograd je uvek konstruktivan, pokazuje ozbiljnost i odgovornost, dok prištinska strana daje sve od sebe da dijaloga ne bude, čak otvoreno preti poništenjem preuzetih obaveza“, istakao je Orlić.

On je dodao da strateško opredeljenje Srbije ostaje članstvo u Evropskoj uniji, a da će pored Narodne skupštine na ovom pitanju raditi i Vlada Srbije nakon što bude izabrana.

„Srbija je u tom smislu spremna da podeli svoja iskustva sa drugim zemljama i pruži podršku na njihovom evropskom putu“, poručio je Orlić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike