Živimo u vremenu u kojem je aktivnost službe najvažnija, posebno prema spoljnom faktoru: Predsednik Vučić na obeležavanju jubileja BIA

17.10.2022

10:22 >> 10:58

0

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA, kao i saradnika Agencije

Živimo u vremenu u kojem je aktivnost službe najvažnija, posebno prema spoljnom faktoru: Predsednik Vučić na obeležavanju jubileja BIA
Aleksandar Vučić (1) - Copyright Tanjug printscreen

Bezbednosno - informativna agencija (BIA) obeležava danas 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas.

Svečanosti u zgradi BIA prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisutnima se obratio direktor BIA Bratislav Gašić.

Tanjug printscreen
 

 

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA, kao i saradnika Agencije.

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne "Bože pravde", je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvuje joj 500 pripadnika te agencije.

Na početku obraćanja predsednik Srbije ocenio je da je Beograd ovih dana kao Kazablanka.

-Danas, čini mi se, živimo u vremenu u kojem je aktivnost naše službe najvažnija, posebno prema spoljnom faktoru. Beograd je poslednjih nedelja poput Kazablanke. Kada imamo goste iz Rusije otkrivamo one iz zapadnih službi koje ih prate. Kada imamo goste sa zapada, onda otkrivamo onde one druge. To govori koliko su zainteresovani ne samo jedni za druge, ali i za ovo parče zemlje koje bismo želeli da sačuvamo za sebe i naša pokolenja, rekao je Vučić. 

Predsednik je napomenuo da je kroz istoriju bilo teško, a sada smo bez ikakve naše krivice uvučeni u začarani krug iz kojeg kao da nema izlaza, a svi komentarišu. 

-Svi su komentarisali plan Šolc-Makron, a niko ga nije video. Video sam ga ja, ali dogovor je da ne ide u javnost još neko vreme. Kada imate podeljenu javnost oko nečega što i ne znaju šta je. Na isti način sa istom nepodnošljivom lakoćom površnosti i neodgovornosti istupaju i naši partneri sa svih meridijana. Ako mislite da bi bilo dovoljno da Srbija kaže - uvodimo sankcije Rusiji... Ne, tapšali bi nas pet-šest dana. Ne bi to bilo dovoljno. Tražili bi da budemo na "pravoj strani istorije", a to je "odrecite se Kosova i Metohije". Tada bi usledio neki mali poklon. Ne preti niko danas meni kao Aleksandru Vučiću zbog mesta predsednika Srbije, oni prete neskriveno celoj našoj zemlji i njenom opstanku, poručio je Vučić ističući da prvi put tako otvoreno govori. 

Predsednik Vučić dodao je da su sada kao novi problem istakli izbeglice. 

-Nema problema, ukinućemo vize i za zemlje za koje bezvizni režim postoji još od 1965. godine, poput Tunisa. Posle 67 godina, jer je to njihov hir. Okej, usaglasićemo se. Problem je u Srbiji. Okej. Rešićemo. Mislite da će biti dovoljno? Neće biti ni vest. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta što postoji jedna zemlja koja štrči i koja želi da ima pravo na slobodno mišljenje, ništa više, koja nikoga nije ugrozila, nikoga napala, nije kročila na tuđe tle. Kao što Kosovo i Metohija nikada nisu bili tuđe tle. Nijednu zemlju nismo napali, ali smo bili surovo kažnjeni, surovije nego Irak i Avganistan, jer njima nisu odvajali Basru od Bagdada i Kandahar od Kabula. Surovije nego Sirija jer joj nisu odvojili ni Alepo ni Homs od Damaska, rekao je Vučić u govoru u sedištu BIA.

Tanjug printscreen
 

 

On je najavio da će nas čekati teški izbori u budućnosti.

-Mnogo je problema, svuda su samo interesi i tako će mnogi sa istoka da gledaju da budemo što dublje uvučeni u problem, jer kad postoji još neko u problemu onda je njima lakše, a o licemerju sa zapada neću ni da govorim. Ostaće malo nas koji imamo samo jednu zemlju i koji ne idemo licemerno da govorimo protiv interesa zemlje. Jedni bi da se dodvore zapadnim ambasadama, a drugi imaju junački stav, ali po tuđoj grbači, rekao je Vučić poručivši pripadnicima BIA da vole Srbiju, štite Srbiju i čuvaju Srbiju. 

Tokom svečanosti, predsedniku je uručen poklon povodom jubileja BIA - knjiga u kojoj su navedeni svi rukovodioci bezbednosnih službi u Srbiji od osnivanja 1899. godine.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Bezbednosno - informativna agencija Republike Srbije ustanovljena je 2002. godine, a njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

Naime, nakon političkih promena u Srbiji i konstituisanja nove Vlade, krajem februara 2001. godine, pored personalnih dolazi i do organizacionih promena u strukturi Resora državne bezbednosti.

Novim Pravilnikom izvršene su određene izmene i dopune dotadašnje organizacije i sistematizacije radnih mesta i formirane nove organizacione celine.

Nova organizacija, uz manje izmene, zadržana je do sredine 2002. godine i donošenja Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

BIA je ustanovljena te godine kao rezultat novih društveno -političkih okolnosti, promenjene prirode bezbednosnih izazova, rizika i pretnji i novih standarda u organizovanju obavljanja bezbednosno-obaveštajnih poslova.

"Preteča" BIA - Odeljenje za poverljive policijske poslove osnovano je 1899. godine zakonom usvojenim na zasedanju Narodne skupštine u Nišu koje se završilo 17. oktobra u okviru Ministarstva unutrašnjih dela.

Zadatak tog odeljenja bio je da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte bezbednosti države, a delokrug rada obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi tog Odeljenja 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike