Skupštinski odbor: Predlog zakona o ministarstvima u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije

18.10.2022

10:29

0

Na trećoj sednici odbora razmatran je Predlog zakona o izmenama I dopunama Zakona o ministarstvima

Skupštinski odbor: Predlog zakona o ministarstvima u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije
Sednica odbora za zakonodavstvo parlament.gov.rs - Copyright parlament.gov.rs

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine ocenio je danas da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima u načelu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Na trećoj sednici odbora razmatran je Predlog zakona o izmenama I dopunama Zakona o ministarstvima.

Opozicija je kritikovala predlog izmena i dopuna ovog zakona, kao i, kako su rekli, sazivanje sednice Skupštine Srbije po hitnom postupku zbog usvajanja ovog zakona.

Predsednica Odbora Jelena Žarić -Kovačević je kazala da taj Odbor ne odlučuje o sazivanju sednica parlamenta i pozvala poslanike da se razgovara o predlogu zakona.

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je da je, po njegovo mišljenju, glavni problem ovog predloga što nije adekvatno obrazložen i dodao da se došlo u situaciju da se nova vlada bira i da se "sve radi u poslednjem trenutku".

Poslanik poslaničke grupe "Moramo" Nebojša Cakić zamerio je što poslanicima nije ostavljeno dovoljno vremena da se upoznaju sa predlogom i dodao da sednice mogu da se sazivanju "na vreme", kako bi poslanici koji dolaze iz udaljenijih krajeva Srbije mogli da stignu da obave svoje obaveze i učestvuju u radu odbora i sednicama parlamenta.

Poslanik Dveri Boško Obradović kao glavnu zamerku izneo je povećanje broja ministarstava i sazivanje sednice po hitnom postupku, ističući da je tako opozicija onemogućena da traži dopunu dnevnog reda, ali i da postavlja poslanička pitanja.

Predsednica Odbora mu je odgovorila da Odbor nije nadležan za probleme koje je naveo.

Poslanici sa liste " Aleksandar Vučić zajedno možemo sve " Uglješa Mrdić, Milica Nikolić i Olja Petrović ocenili su da opozicija koristi sednicu Odbora za "skupljanje jeftinih političkih poena".

Mrdić je istakao da predlog o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima uvodi četiri nova ministarstva koja su Srbiji u ovom trenutku neophodna i da je u obrazloženju predloga sve jasno navedeno.

Poslanica Nikolić je navela da je materijal za sednicu dostavljen na vreme i da su svi poslanici bili u prilici, ako su, kako je rekla, hteli da se upoznaju sa njim.

Odgovarajući na primedbe opozicije, poslanica Petrović je kazala da bi na Odboru trebalo da se raspravlja da li je ovaj predlog u skladu sa Ustavom ili ne, a ne koliko je njim ministarstava predviđeno, podsetivši da je bilo vlada ranije koj su imale i više od 25 resora.

Ona je ocenila da kvanitetet nije važan, već kvalitet i da će povećanje broja ministarstava doprineti kvalitetenijem radu buduće vlade.

U Predlogu za izmene i dopune Zakona o ministarstvima predviđeno je da buduća vlada ima 25 resora, od čega bi četiri bila nova - Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike