Nedelja usred srede: Vučić o Kosmetu u Skupštini, šeik Bin Zajed ugostio predsednika Srbije, Ratko Mladić u teškom stanju

14.09.2022

18:10

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upisao se u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Velike Britanije u Beogradu povodom smrti kraljice Elizabete Druge

Nedelja usred srede: Vučić o Kosmetu u Skupštini, šeik Bin Zajed ugostio predsednika Srbije, Ratko Mladić u teškom stanju
nedelja u sred srede - Copyright 24sedam/Profimedia/Instagram_buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije predstavio je u Skupštini Srbije izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine, te odgovarao na pitanja poslanika. On je istakao da se naša zemlja suočava sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom.

Predsednik Srbije boravio je protekle nedelje u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i bio gost šeika Mohameda bin Zajed Al Nahjana, kada je potpisano devet sporazuma između dve zemlje.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića saopštio je da je njegov otac u izuzetno teškom stanju u Hagu. 

Vučić o Kosmetu: Suočavamo se sa veoma teškom bezbednosnom situacijom

Govoreći pred poslanicima u Skupštini Srbije, predsednik Aleksandar Vučić istakao je da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, te da se Srbima na KiM dešavaju najteže stvari od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

24sedam/Goran Sivački
Predsednik Vučić u Skupštini

 

Ukazao je da se Priština nije suočila ni sa jednom kaznom, a da se dijalog, u poslednjih 14 meseci, nije pomerio. Precizirao je i da je od 15. juna 2021. godine, zabeleženo 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba, što unosi strah među naš živalj. 

-Niz institucionalnog nasilja se nastavio tako što su Srbi onemogućeni da glasaju na referendumu, a onda i pored obećanja Kvinte, ni na izborima 3. aprila, rekao je Vučić.

On je poručio da se razgovori o dijalogu vode na dnevnom nivou, kako bismo izbegli sukob i naglasio da za vreme njegovog mandata Beograd Kosovo sigurno neće biti nezavisno.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije prethodne nedelje predsedavao je i sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri direktor BIA-e Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković.

Na sednici je analizirana situacija Srba na KiM nakon jednostranih odluka Prištine, ali i bezbednosna situacija u vezi sa Prajdom 2022, te o energetskoj krizi. 

Veličanstven doček u Abu Dabiju

Predsednik Srbije boravio je u Abu Dabiju, gde je za njega pripremio veličanstven doček predsednik UAE šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan. Tokom posete, potpisano je devet sporazuma između dve zemlje. 

Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan dočekao je Vučića rečima: "Dobro došao u svoju drugu otadžbinu". 

Instagram/buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić u Abu Dabiju sa šeikom Mohamedom bin Zajedom

 

Vučić, izrazivši zahvalnost za veličanstveni prijem i divno prijateljstvo, istakao je da se raduje dolasku šeika u Beograd, da vidi kako napreduju projekti.

-Siguran sam da možemo još više da uradimo u interesu naših zemalja, poručio je Vučić.

Brdo-Brioni: Atmosfera bolja, situacija teža

Nakon održanog Samita na Brdu kod Kranja, predsednik Srbije istakao je da je atmosfera bila bolja nego prošle godine, iako je sada teža situacija.

Instagram/buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić u Sloveniji sa domaćinima Samita hrvatskim i slovenačkim predsednikom

 

On je istakao da je u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak od šest tačaka čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

-Osnovna tačka je reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan. Vučić je preneo da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

Ratko Mladić u teškom stanju

General Ratko Mladić se zbog lošeg zdravstvenog stanja nalazi u zatvorskoj bolnici u Hagu i trebalo bi da ga tamo pregleda srpski tim lekara, rekao je njegov sin Darko Mladić.

Naveo je da je porodici rečeno da Mladić ima upalu pluća, vodu u plućima i srčane tegobe. 

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske u Hagu je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog optužbi da je počinio ratne zločine za vreme rata u BiH. Sve vreme od hapšenja 2011. godine nalazi se u pritvoru u Sheveningenu.

Preminula kraljica Elizabeta Druga

Predsednik Srbije upisao se u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Velike Britanije u Beogradu povodom smrti kraljice Elizabete Druge.

Vučić je na Tviteru naveo da će smrt kraljice "baciti drugačije svetlo na svet koji smo do sada poznavali".

- Sa velikim žaljenjem posećujem ambasadu Velike Britanije u Beogradu ovom tužnom prilikom za vašu zemlju i njen narod, ali i svetsku zajednicu - naveo je Vučić.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike