Predsednik Srbije se obratio iz Slovenije: Bilo je dijametralnih stavova, ali je razgovor tekao civilizovano i racionalno

12.09.2022

11:33 >> 11:51

0

Autor: 24sedam

Predsednik Vučić boravi u Sloveniji na Samitu Brdo-Brioni

Predsednik Srbije se obratio iz Slovenije: Bilo je dijametralnih stavova, ali je razgovor tekao civilizovano i racionalno
Aleksandar Vučić TV Pink printscreen - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja, te se posle plenarnih sastanaka obratio javnosti.

On je preneo da je na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

On je kazao novinarima, posle sednice, da je usvojen dokument od šest tačaka.

"Osnovna tačka je reafimirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan.

„Ako dobijemo dobro, ako ne nikom ništa“, rekao je on.

Vučić je preneo da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

Tv Pink Printscreen
 

 

O dijalogu Beograda i Prištine

Na pitanje novinara o nastavku dijaloga sa Prištinom i "novoj armaturi" Vučić je potvrdio da će sve biti drugačije u dijalogu te naveo dva glavna razloga za to.

-Biće mnogo dolazaka i odlazaka raznih stručnjaka, jer kao prvo niko ne želi novi sukob na Balkanu, a drugo oni žele da Putinu izvuku argument Kosova iz ruku, koji je on već koristio u razgovoru sa svetskim moćnicima i rekao "ako ste vi napravili presedan sa Kosovom, mogu i ja". Oni žele da mu izmaknu taj argument... To nije laka situacija za nas, ali cilj je sačuvati mir i stabilnost, poručio je Vučić.

O evrointegracijama

Predsednik Srbije izjavio je da je suština rasprave bila kako zemlje vide Evropu i šta mogu da očekuju od Evrope i naveo da je EU sada najmanje popularna kod građana Srbije, ali da naša zemlja neće odustati od EU puta.

Na pitanje novinara hoće li doći iduće godine na taj skup, Vučić je rekao da hoće uvek kada ga neko pozove.

-Kad me ko pozove, ja sam uvek spreman da razgovaram i lepo smo pristojno razgovarali, a suština rasprave je bila kako mi vidimo Evropu i šta mozemo da očekujemo od Evrope. Tu su razlicita očekivanja u regionu. Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu i neće da odustane od njega, ali u kojoj je EU najmanje popularna, naveo je on.

-Kada bi danas bio referendum o ulasku Srbije u EU, voleli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli - ne. Nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u mesecima i godinama pred nama, istakao je Vučić.

Tv Pink Printscreen
 

Kaže da je takvo raspoloženje prema EU kod građana Srbije iz mnogo razloga, a da je jedan od njih svakako to što su danas svima u EU puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, iako su ga u slučaju Srbije pogazili kao maljem.

-Ljudi u Srbji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da će taj racionalni impuls kod građana da proradi i da razumemo šta su nam stvarni interesi i da to odvojimo od emocija, poručio je Vučić.

Kaže da se trudi da građanima na razuman način objasni šta se dešava, ali da je danas u Srbiji jasna i nedvosmislena većina građana protiv ulaska Srbije u EU.

I nikada nije bila ta većina jasnija, dodao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike