Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Predsednik Vučić - divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja (VIDEO)

10.09.2022

06:58 >> 07:50

0

Sednica je održana u Palati Srbija

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Predsednik Vučić - divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja (VIDEO)
vucic savet bezbednost kzs (3) - Copyright Tanjug/printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je počela u Palati Srbbija 8.00 časova.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković.

Po završetku sednice, Vučić se obratio javnosti.

- Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost analizirali smo situaciju Srba na KiM nakon jednostranih odluka Prištine - kazao je na početku obraćanja Vučić.

Kako je naveo sinoć su dobili od delegacije EU predlog rešenja problema situacije na KiM.

- Razgovor nije bio nimalo lak. Predstavnici najmoćnijih evropskih zemlja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske, smatraju da kada postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da velike zapasne sile žele rešenje problema na KiM i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom oni bi izbegli mogućnost i bilo bi im lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije po pitanju presedana po pitanju Kirma i Ukrajine. Još jedanput smo postali kolateralna šteta - kaže Vučić.

- Kako mi je saopšteno Putin je podigao zavesu i sada svi treba da se izjasne sa koje strane zavese žele da stoje - ističe Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Prema njegovim rečima, on ih je upozorio da od 19. septembra 2021. godine niču baze na KiM koje su nelegalne.

- Divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja. Potpuno je jasno da kosovska policija pripada direktoratu sever i mora da sadrži Srbe u svojim redovima, a ništa od toga ne postoji. Pokazuju i da kontrolišu Gazivode, te ne postoji stvar koju nisu pogazili - kaže Vučić.

Dodaje da je važno to što će SAD poslati novu tranšu pomoći i Kosovu kako oni kažu.

- Sad se pitam šta će posle toga oni od nas da traže, jer na spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija - naglašava predsednik.

- Na dan 10. septembar u 8 sati ujutru i dalje je bilo samo prijavljeno dvoje lica za prijavu registarskih tablica. Ovim je potpuno jasno da srpski narod želi poštovanje Međunarodnog prava, što je i moja poruka svetu. Generalna skupština UN će se pretvoriti o tiradu o teritorijalno integritetu Ukrajine, a onda ću ja da govorim o teritorijalnom integritetu Srbije. Borićemo se za svoja prava - ističe Vučić.

Kako kaže, trudimo se da izbegnemo sukob i zato se dovijamo i kada nam zaustave kola sa lekovima kako da ih prebacimo.

- Nastavićemo da pružamo tu i svaku drugu vrstu podrške. Nećemo dozvoliti pogrom srpskog stanovništva. Kada ovo kažete, čujete da nije problem što će neko da ubije Srbe, već je problem da ih Vučić zaštiti. Šta hoćete od svoje zemlje? Hoćete da kažete - pobijte Srbe? - pita se Vučić.

Razgovaralo se i o bezbednosnoj situaciji manifestacije Parada.

- U skaldu sa Ustavom Republike Srbije donošenje odluke o eventualnom javnom okupljanju MUP Srbije će doneti odgovarajuću odluku pred održavanje - kazao je Vučić i dodao da mu je žao što neko misli da se Srbija igra sa svojim građanima.

- Ne pokušavamo nikog da unižavamo, samo smo zabrinuti za bezbednosnu situaciju. Ovo nije Krstaški rat kako ga neki prave stavljajući samare svojoj državi - istakao je predsednik. 

Tanjug/ Printscreen
 

Nakon toga se dotakao stope nezaposlenosti koja je pala.

- Ovo je najniža stopa nezaposlenosti Republike Srbije u njenoj istoriji. Želim da vas obavestim da je priliv investicija 2 milijarde 263 miliona evra, a najveći udeo je iz Kine - kazao je Vučić.

- Nikog ne želim da obmanjujem, meni je ovo poslednji mandat - nemam pravo da se kandidujem po Ustavu. Ako vam mi kažemo da imamo šećera, onda imamo šećera. Isti slučaj je bio sa brašnom, a onda sada imate bespotrebne zalihe. Sada je isto sa mlekom - imamo dovoljno mleka - kazao je Vučić dodajući da građani treba da veruju svojoj državi i da ne prave paniku. 

Govorio je o energetskoj krizi i najavio da nas čeka užasno teška jesen i zima.

- Izaći ćemo sa predlogom za smanjenje potrošnje električne energije. Želimo da podstaknemo ljude da štede i zarade. Meriće se mesec u odnosu na mesec prethodne godine. Naš predlog će biti da svi oni koji smanje potrošnju između 5 i 20 odsto dobiće popust od 10 odsto, a ja ću tražiti da bude još 15 odsto. Za one koji smanje potrošnju između 20 i 30 odsto dobiće još 20 odsto popusta. Za one koji imaju manju potrošnju od 30 odsto dobiće popust od još 30 odsto. Time će EPS biti na gubitku, ali ćemo mi kao država uštedeti na uvoz struje. To kreće od oktobra - najavljuje Vučić.

Kaže da će gasa imati dovoljno i da je na tom polju zadovoljan.

- Uspećemo da učinimo sve da ne prođemo lošije od drugih zemalja - zaključio je Vučić poručujući da je država uz svoj narod.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost je razmatrana situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje "Evroprajda 2022" i sajber-bezbednost u energetskom sektoru, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik se sinoć u Beogradu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pre početka sastanka o KiM sa predstavnicima EU.

- Razgovor o budućnosti Srbije, a nikakvog priznanja Kosova neće biti! Upravo razgovaram sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom - napisao je Vučić na svom Instagram profilu i dodao: 

- Uvek spreman na kompromisna rešenja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN. Nema predaje! Živela Srbija! - zaključio je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike