Velika pobeda srpske diplomatije! Posle sirena i specijalaca sa dugim cevima, packa u ponoć za Kurtija

01.08.2022

05:23

1

Albanci zaboravljaju da je Kosovo i Metohija po svim važećim međunarodnim aktima neodvojivi deo Srbije

Velika pobeda srpske diplomatije! Posle sirena i specijalaca sa dugim cevima, packa u ponoć za Kurtija
Aleksandar Vučić - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Tanjug/Miloš Milivojević

Jučerašnji dan u južnoj srpskoj pokrajini bio je jedan od težih u poslednje vreme, Negde oko 17 sati u severnom delu Kosovske Mitrovice oglasile su se sirene za opasnost. Sam zvuk sirena budi jezu i strah među tamošnjim stanovništvom, a juče je strah bio zaista opravdan.

Građani su se okupili nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čiju je primenu premijer takozvane države Kosovo Aljbin Kurti najavio od ponoći, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Kurti, koji hoće da se umili i glasačima i velikom delu albanske javnosti, pokušao je juče da pokaže da može da bude "gazda" i Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, međutim, njegova samovolja nije bila dovoljna. Srbija je pokazala i jasno stavila do znanja da granica postoji i da se preko crvene linije ne prelazi. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad našim narodom na KiM.

- Ako neko misli da je moguće da se ponovi 17. mart 2004. ili da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i tako posao jednom zauvek završe i da Srba neće biti - to se neće dogoditi. Sve što želimo je samo mir - istakao je juče, neposredno pre očigledno dugo planirane akcije Prištine. 

- Ne budu li hteli da sačuvaju mir, Srbija će pobediti - poslao je jasnu poruku Kurtiju. 

Već tokom dana uplašeni građani su se okupili u centru Severne Mitrovice, dok su formirane dve barikade, kod Rudara i Zubinog Potoka, a administrativni prelazi Brnjak i Jarinje su zatvoreni. 

Naoružani kosovski policajci, slušajući gazdu, upali su u Severnu Mitrovicu, na prelazima su se šepurili, ali ipak mere reciprociteta nisu sprovedene.

 

 

Malo posle ponoći pala je odluka - vlada tzv. Kosova odlučila je da odloži primenu odluka o reciprocitetu ličnih karata sa Srbijom i one o registarskim tablicama na mesec dana.

Glasno je podviknuo Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izvestilac predsednika SAD Donada Trampa za pregovore Beograda i Prištine, i pozvao američke zvaničnike da reaguju i spreče fašističke poteze albanskog lidera.

I Borelj pozdravio odluku

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozdravio je odluku vlasti u Prištini da odloži primenu mera tzv. reciprociteta i pozvao Beograd i Prištinu da sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU.

- Očekujem i da se sve barikade hitno uklone. Sva otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog kome posreduje EU i treba se fokusirati na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova - poručio je Borelj na Tviteru.

 



Šef EU diplomatije, ujedno i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ponovio je da je normalizacija odnosa ključna za napredak obeju strana na putu EU integracija.

 

- Glupo, bezobzirno i nepotrebno. Zašto mu Džejk Saliven (savetnik za nacionalnu bezbednost SAD) i Entoni Blinken (državni sekretar) ne kažu da prestane sa svojim fašističkim potezima? - pitao je Grenel.

Negde oko ponoći ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer sastao se predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i zatražio a odlože za 30 dana sprovođenje odluka o preregistraciji vozila sa tablicama Srbije na kosovske i o ukidanju ličnih karata koje izdaje Republika Srbija.

Kurti je popustio i već nekoliko minuta posle ponoći albanska novinarka je na društvenim mrežama objavila - ništa od primene mera reciprociteta. 

Albanci kažu da primenjuju reciprocitet jer srpska strana ne želi da razume i prihvati “realnost da je Kosovo nezavisna država", a zaboravljaju da je po svim važećim međunarodnim aktima neodvojivi deo Srbije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike