Vučić poručio: Priština planirala akciju za večeras! Ne budu li hteli da sačuvaju mir, Srbija će pobediti! (FOTO)

31.07.2022

09:06

1

Kad je reč o ličnim kartama predsednik je rekao da je caka u tački broj tri, koju su svojevremeno potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri

Vučić poručio: Priština planirala akciju za večeras! Ne budu li hteli da sačuvaju mir, Srbija će pobediti! (FOTO)
Aleksandar Vučić - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik je govorio o gorućim pitanjima za državu, pre svega na severu Kosmeta.

- Situacija na KiM je komplikovana. Ljudi ne žele da čuju o realnim problemima naše zemlje. Nikada nismo bili u kompleksnijoj situaciji nego danas. 

- Prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu, u kojem misle da mogu da igraju na kartu "veliki Putin je naredio malom Putinu". Doneli su odluku da nameću narodu na severu KiM stvari koje ne mogu da nameću. Poslali su na administrativne prelaze dve jedinice na Jarinje i Brnjak sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica - istakao je. 

- Priština želi da kaže da ne postoje više KS tablice, Unmikove, koje Beograd prihvata, već samo RKS tablice, kako bi pokazali da su oni “suverena država” i zbog toga ne žele registarske tablice KM, da niko nikad ne pomisli da postoje “ostaci” neke druge države na tzv. Kosovu - objasnio je Vučić.  

Predsednik je rekao da je caka u tački broj tri, koju su svojevremeno potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri.

- Albanci su jedinstveni i uvek imaju podršku. Pozivaju se na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Albanci ovo koriste iako niko ne razume zašto. Kao da neko namerno želi da isprovocira dodatne probleme. U sporazumu je jasno da pravila ne mogu da važe za Srbe sa Kosova i Metohije, da njih ne možete da zaustavite sa srpskom ličnom kartom i da im kažete da ne mogu da pređu, jer bi to značilo uvođenje etničkog principa. Druga stvar je što Albanci žele to da iskoriste i da kažu to je reciprocitet i mi imamo to u skladu sa našim ustavom. U skladu sa našim ustavom je da je Kosovo deo Srbije pa mi ne idemo da ga oslobađamo zato što se ponašamo odgovrno - navodi Vučić.

Priština najavila

Priština je, inače, najavila da će 1. avgusta početi primenu recipročne mere o preregistraciji tablica, kao i o ličnim kartama.  U administrativnom uputstvu, preciziralo  je Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, vozila sa registracijama "PR", "KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE” i "DA" ili "ĐA" biće preregistrovana na RKS.

- Kada su Srbi posle 7,8 godina shvatili da Albanci neće da sprovedu u delo ono što je dogovoreno, Srbi su krenuli 21.9.2021. godine, oni su krenuli da stave banere ZSO i tom prilikom albanska policija uhapsila je Srbe i Rome, u Gračanici, Ranilugu, uklanjali su transparenti iz više mesta. 3390 dana je ukupno otkako nije formirana SZO. Ako postoji međunarodni sporazum koji Kurtiju ne odgovara on kaže "ni za Srbe to nije dobro", jer valjda on bolje zna. Niko iz sveta nije reagovao na ovo - kaže predsednik. 

Tanjug/Tara Radovanović
 

Kako je istakao, po pitanju tablica, mi i danas hoćemo KS tablice. 

- Imamo sporazum iz 2016. koji kaže da važenje KS tablica biće produženo još pet godina, do 2021. godine. Međutim 2020. godine 17.9. Priština je svojevoljno i samovoljno ukinula KS tablice - rekao je Vučić pokazujuć originalna dokumenta iz Prištine. 

- Priština danas želi da kaže da te tablice više ne postoje, zato ih ukidamo i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablica, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji lažne države Kosovo. Oni su u stanju da ne postoji stavr koju ne pokušaju da prodaju Srbima, a Srbi to ne žele. Zato oni vode ovu kampanju - istakao je Vučić.

Predsednik je pročitao šest tačaka Briselskog sporazuma.

O hapšenju mladića iz Srbije, napadima i uništavanju srpske imovine
Tanjug/Tara Radovanović
 

O hapšenju momaka iz Srbija na KiM.

- Uhapšeni su momci zato što su nosili majicu u skladu sa Ustavom Republike Srbije u koji veruju, a u kojem piše "Nema predaje". Za Vidovdan je momak iz Beograda uhapšen, zbog raspirivanja mržnje. Pevao je patriotske pesme i nosio zastavu. Privode na informativni razgovor zbog srpske zastave, zabranjuju ulaz zbog majica sa srpskim manastirima na KiM - objasnio je Vučić i dodao da vlasti tzv. kosova udaraju na Srbe konstantno

- Čak 2006 je incidenata od dolaska Aljbina Kurtija, miljenika Kvinte, na vlast. Za 50 posto više napada, 35 odsto napada na SPC i njene objekta, kao i groblja. Napadaju se kuće, porodilišta, igrališta. Krade se novac, obijaju crkve po celom Kosovu - nabrojao je Vučić.

- U ovakvim uslovima smo obavili razgovore sa Srbima sa KiM. Srpski narod sve manje ima razumevanja - obajsnio je Vučić, a onda zamolio narod da ne naseda na provokacije Prištine. 

- Molim ih da ne pomisle da će Albanci uništiti srpski narod. Ovo nije zemlja koja izaziva sukobe i ne želimo ih, ovo takođe nije zemlja koju ćete lako da porazite kao u vreme Miloševića i Tadića.

- Tražićemo mir, ali odmah da vam kažem - predaje neće biti i pobediće Srbija. Srbi više zuluma trpeti neće. Drznu li se da krenu u progon Srba Srbija će pobediti! - naglasio je predsednik Srbije.

O pisanju hrvatskih medija

- Ja sam već naučio da me vređaju. To govori o jadu i čemeru njihove politike, takvo pisanje dolazi kao direktiva sa vrha. Neka pogedaju kome oni daju cveće, ja sam dao Jeleni Tomašević, Kolindi Kitarević, a oni dočekuju strane trupe cvećem - objasnio je Vučić.

Predsednik Vučić se u subotu sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a povodom stupanja na snagu mera u vezi sa preregistracijom i izlazno-ulaznim dokumentima koje je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Šef srpske diplomatije i funkcioner SNS Nikola Selaković, nakon sednice Predsedništva SNS je novinarima rekao da Albanci na KiM spremaju "pakao" i da se tim povodom predsednik Vučić sastaje sa Srbima iz Pokrajine, koji dolaze u situaciju koja je, kako je rekao, izuzetno nezgodna i kulminira iz časa u čas.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike