Vlada tzv. Kosova popustila! Odlaže se odluka do 1. septembra

31.07.2022

22:05 >> 22:24

0

Autor: 24sedam

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenier zatražio je od vlade Aljbina Kurtija da odloži početak primene mera za mesec dana

Vlada tzv. Kosova popustila! Odlaže se odluka do 1. septembra
Priština - Copyright Profimedia

Vlada tzv. Kosova odlučila je da odloži primenu odluka o reciprocitetu ličnih karata sa Srbijom i one o registarskim tablicama na mesec dana, prenela je na Tviteru albanska novinarka Jehona Hulaj.

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenier zatražio je od vlade Aljbina Kurtija da odloži početak primene mera za mesec dana, zbog kako je naveo "nerazumevanja njihovih implikacija".

Prema onome što je rekao na konferenciji, Hovenijer je rekao da je to zahtev američke vlade i da to ne znači da će biti sprovedeno.

- Rečeno je da odluku treba odgoditi za 30 dana reciprociteta, to je važno jer ima nesporazuma i dezinformacija oko ove odluke. Nadamo se da možemo raditi s vladom kako bismo osigurali razumevanje odluke. Ne kažemo da to ne treba sprovesti - rekao je Hovenijer.
 

Sastanak je bio sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani.

Da podsetimo, danas u 17.40 u svernom delu Kosovske Mitrovice su se oglasile sirene za opsnost.

Uplašeni građani su se okupili u centru Severne Mitrovice, dok su formirane dve barikade, kod Rudara i Zubinog Potoka, a administrativni prelazi Brnjak i Jarinje su zatvoreni.

Građani su se okupili nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Kako je najavila privremena vlada u Prištini, od ponoći će svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije biti uručen ulazno-izlazni dokument, a počinje i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je upozorio da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad našim narodom na KiM:

- Ako neko misli da je moguće da ponovi 17. mart 2004. ili da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i tako posao jednom zauvek završe i da Srba neće biti - to se neće dogoditi. Sve što želimo je samo mir.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike