Težak i buran dan za nama: Mirno jutro nakon haosa koji je hteo da izazove Kurti, situacija na Jarinju nepromenjena, a u Rudaru barikade

01.08.2022

05:11 >> 07:31

0

Autor: 24sedam

Odlaganjem mera još jednom je dokazana snaga srpske diplomatije, bez obzira što su prištinske vlasti, po ko zna koji put, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, pokušale da isprovociraju srpski narod i izazovu nerede

Težak i buran dan za nama: Mirno jutro nakon haosa koji je hteo da izazove Kurti, situacija na Jarinju nepromenjena, a u Rudaru barikade
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jutro nakon haosa koji je hteo da izazove Aljbin Kurti na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, situacija je mirna. Takođe, barikade duž severa Kosova i Metohije povučene su, bar na mesec dana, na koliko je doneta odluka prištinskih vlasti da se odloži primena  odluka o reciprocitetu ličnih karata sa Srbijom i one o registarskim tablicama.  Ipak, na Jarinju nema promena u odnosu na jučerašnji dan, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a sa tog administrativnog prelaza.


Policija u Rudnici jutros obaveštava vozače da pokušaju prelazak na drugim administrativnim prelazima, a za sada je u funkciji samo prelaz Merdare. Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.
Foto:Printskrin/Jutjub/@WieBaroo
 

U mestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

Ipak, odlaganjem mera još jednom je dokazana snaga srpske diplomatije, bez obzira što su prištinske vlasti, po ko zna koji put, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, pokušale da isprovociraju srpski narod i izazovu nerede. 

Podsetimo, vlada tzv. Kosova sinoć je ipak odlučila da odloži primenu odluka o reciprocitetu ličnih karata sa Srbijom i one o registarskim tablicama na mesec dana, prenela je na Tviteru albanska novinarka Jehona Hulaj.

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenier zatražio je od vlade Aljbina Kurtija da odloži početak primene mera za mesec dana, zbog kako je naveo "nerazumevanja njihovih implikacija".

Prvobitno su se juče oko 17.40 časova u severnom delu Kosovske Mitrovice  oglasile sirene za opasnost.

Uplašeni građani su se okupili u centru Severne Mitrovice, dok su formirane dve barikade, kod Rudara i Zubinog Potoka, a administrativni prelazi Brnjak i Jarinje su zatvoreni.

Građani su se okupili nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne 1. avgusta, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Nakon što su Srbi negodovali odluku prištinskih vlasti, specijalne snage tzv. kosovske policije su krenule ka Kosovskoj Mitrovici sa oklopnim vozilima.

 

 

Tome svedoče snimci sa društvenih mreža koji se proširili munjevitom brzinom. Time su pokušali da izazovu još veći strah na srpskoj strani, ali ovoga puta, kao i ranijih, nije im pošlo za rukom. Srbi su na barikadama ostali do kraja, tj. do trenutka kada prištinske vlasti nisu posustale i doneli odluku o pomeranju mera za mesec dana. 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike