Skandalozna odluka Zagreba ogolila istinu: Hrvatska nije spremna za suočavanje sa prošlošću

17.07.2022

19:55

0

Zašto Hrvatskoj smeta da predsednik Vučić položi cvet na mestu stradanja Srba, gde mu je mučki ubijen deda?

Skandalozna odluka Zagreba ogolila istinu: Hrvatska nije spremna za suočavanje sa prošlošću
vucic jasenovac2 - Copyright AP Photo Nikola Solic/Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nameravao je da privatno poseti Jasenovac i položi cveće na mestu stradanja stotina hiljada Srba. Hrvatske vlasti, međutim, nisu mu to dozvolile. 

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova pre dva dana mejlom je obavestilo srpske kolege da "privatna poseta spomen obeležju Jasenovac visokog predstavnika strane države nije moguća". 

Po kom osnovu, nisu objasnili. Verovatno po osnovu toga što je Srbin i što je na tom mestu ubijen i njegov deda po ocu, Anđelko Vučić, dakle Srbin. 

I nije im ova "protestna nota" bila dovoljna, nego je ministar Gordan Grlić-Radman izneo nekoliko laži i teških optužbi na račun srpskih zvaničnika. O svemu će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasiti u ponedeljak u 18 sati.

Vučić je danas na zvaničnoj Instagram stranici poslao nedvosmislenu poruku: "Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti".

 

 

Radman je, naime, optužio predsednika Srbije za provokaciju, jer poseta nije zvanično najavljena, već su oni za nju, kako je rekao, saznali, nezvanično. On je ocenio da to nije prihvatljivo, te da Hrvatska takav potez smatra nedobronamernim.

-Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisano unutrašnjepolitičkim potrebama u Srbiji, a pre svega formiranja srpske vlade, poručio je Radman.

Ako je ovo evropska paradigma onda Evropa treba da se stidi

Istovremeno je Srbiju optužio da se "nije suočila sa prošlošću", što se pre može reći za Hrvatsku, budući da "privatna poseta Jasenovcu visokopozicioniranih stranih zvaničnika nije moguća". Zašto ne bi bila, zašto bi Hrvatska smatrala zlonamernim, ako neko želi da ostavi cvet na mestu stradanja svojih predaka? Jedino ako se nečega stidi i ako ne želi publicitet na mestu kakvo je spomen-obeležje Jasenovac.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zvanično se oglasio danas navodeći da je Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj, ali da je ambasada odbila da je primi. On je reagovao i na izjavu hrvatskog kolege.

-Je li to, kao što rekoše, ko više od Hrvatske može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih i manjinskih prava. Ako je to evropski nivo, koncept, evropska paradigma, onda takva Evropa tome treba da se stidi, kazao je ministar Selaković odgovarajući na izjavu Radmana da Hrvatska može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih manjinskih prava.

Najveći skandal u modernoj istoriji

Selaković je dodao i da "kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju jednu petinu prava koja uživaju pripadnici hrvatske manjine u Srbiji, bili bismo presrećni". Ministar je poručio da je predsednik Vučić ponudio hrvatskoj strani da odrede dan sve do 17. septembra kada bi mogao da dođe u posetu Jasenovcu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je odluka hrvatske Vlade najveći skandal u odnosima Srbije i Hrvatske u modernoj istoriji.

-Pokazali ste da je Jasenovac zabranjeno mesto, jer nijedan predsednik Srbije nije tamo bio. Ne znam kako će uopšte naši odnosi izgledati u budućnosti. Nisu rekli da mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, već da ode u Jasenovac privatno. Može da ide u Opatiju, Rovinj..., gde želi, osim u Jasenovac. On Jasenovac ne sme da poseti, jer je to izazivanje haosa. Vučić u Opatiji nije haos, u Jasenovcu je izazivanje haosa", istakla je Brnabić.

Hrvatski mediji, naime, jutros su na skandalozan način preneli nameru Vučića da položi cvet na mesto stradanja stotina hiljada Srba, uz naslove da je predsednik Srbije "hteo da izazove haos" dolaskom u Jasenovac.

Bonus video:

TANJUG

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi