Ovo je zastrašujuća odluka jedne države: Ministar Selaković o zabrani predsedniku Vučiću da poseti Jasenovac

17.07.2022

09:14

2

Autor: I.K.

Selaković je naveo da je srpsko ministarstvo odgovorilo protestnom notom

Ovo je zastrašujuća odluka jedne države: Ministar Selaković o zabrani predsedniku Vučiću da poseti Jasenovac
Selaković protestna nota Tan2022-7-17_113111306_2 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković obraća se javnosti povodom skandalozne odluke zvaničnog Zagreba da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu te da položi cveće žrtvama monstruoznih zločina.

-Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu, povodom saznanja o poseti predsednika Srbije Jasenovcu, kojom navode da je prilikom svake posete stranih zvaničnika potrebna službena informacija. Budući da zvanična najava nije upućena, te da poseta visokog predstavnika spomen-području Jasenovcu ne može biti privatnog karaktera, poseta je neprihvatljiva. U trenutku kada to bude moguće, biće ugovoren uobičajenim doplomatskim kanalima, navodi se u noti hrvatskog ministarstva, naveo je Selaković.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Selaković pokazao protestnu notu hrvatskog ministarstva

 

 

Selaković je naveo da je srpsko ministarstvo odgovorilo na sledeći način, te da je otpravnici hrvatske ambasade upućena nota, ali da je ona odbila da je primi.

-Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je povodom note hrvatske strane o zabrani dolaska Vučića da je šokirano protivpravnom antievropskom i anticivilizacijskom odlukom, kojom se na osnovu grubog kršenja prava zabranjuje predsedniku Srbije dolazak u Jasenovac, na mesto stradanja žrtava. Namera predsednika Srbije bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kojem su ubijene stotine hiljada Srba. Povodom navoda da je poseta neprihvatljiva, jer "hrvatska strana nije službeno informisana", Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obaveštava da je predsednik Srbije spreman na službenu posetu spomen-području Jasenovac do 17. septembra 2022. godine.  

Ministar je naveo da je u proteklih godinu dana zabeleženo više od 700 ulazaka u Srbiju hrvatskih zvaničnika bez ikakvih prethodnih najava. Ministarstvo će zato adekvatno odgovoriti.

-Ovo nije skandalozno, ovo je zastrašujuća odluka jedne države, nečuveno da se dešava nakon Drugog svetskog rata. Vlada Srbije odlučiće o kontra-merama, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava. Predsednik Vučić izneće sutra u svom obraćanju više detalja, rekao je Selaković komentarišući potez Zagreba.

Podsetimo, predsedniku Vučiću zabranjena je poseta Jasenovcu, a premijerka Ana Brnabić, gostujuću na TV Pink, ocenila je to kao najveći skandal u modernoj istoriji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike