Ovo je dokument koji je Hrvatska poslala Srbiji: Zagreb odbio da primi protestnu notu Beograda (FOTO)

17.07.2022

09:48

0

Ministar spoljnih poslova je obrazložio da je srpsko ministarstvo odgovorilo Hrvatskoj, te da je otpravnici hrvatske ambasade upućena nota, ali da je ona odbila da je primi

Ovo je dokument koji je Hrvatska poslala Srbiji: Zagreb odbio da primi protestnu notu Beograda (FOTO)
Selaković protestna nota Tan2022-7-17_113110434_1 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću vlasti u hrvatskoj zabranilie su privatnu posetu Jasenovcu i polaganje cveća žrtvama.

Tim povodom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske uputilo je notu Srbiji, koju su naši zvaničnici ocenili kao sramnu.

Evo kako izgleda dokument koji je Hrvatska poslala Srbiji.

Printscreen/YouTube
 

Da podsetimo, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je obrazložio da je srpsko ministarstvo odgovorilo na sledeći način, te da je otpravnici hrvatske ambasade upućena nota, ali da je ona odbila da je primi.

- Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je povodom note hrvatske strane o zabrani dolaska Vučića da je šokirano protivpravnom antievropskom i anticivilizacijskom odlukom, kojom se na osnovu grubog kršenja prava zabranjuje predsedniku Srbije dolazak u Jasenovac, na mesto stradanja žrtava. Namera predsednika Srbije bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kojem su ubijene stotine hiljada Srba. Povodom navoda da je poseta neprihvatljiva, jer "hrvatska strana nije službeno informisana", Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obaveštava da je predsednik Srbije spreman na službenu posetu spomen-području Jasenovac do 17. septembra 2022. godine.  

Ministar je naveo da je u proteklih godinu dana zabeleženo više od 700 ulazaka u Srbiju hrvatskih zvaničnika bez ikakvih prethodnih najava. Ministarstvo će zato adekvatno odgovoriti.

- Ovo nije skandalozno, ovo je zastrašujuća odluka jedne države, nečuveno da se dešava nakon Drugog svetskog rata. Vlada Srbije odlučiće o kontra-merama, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava. Predsednik Vučić izneće sutra u svom obraćanju više detalja, rekao je Selaković komentarišući potez Zagreba.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike