Kineski diplomata poručio: “Lagali su o Račku, SAD su imperija laži!”

15.07.2022

13:30

0

Autor: 24sedam

Žao Liđijan je obajvio fotografiju na kojoj se vide predstavnici SAD dok su pred Ujedinjenim nacijama pravdale svoje agresije

Kineski diplomata poručio: “Lagali su o Račku, SAD su imperija laži!”
profimedia-0068770917 (1) - Copyright Profimedia/Profimedia

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan poručio je na svom Tviter nalogu da Sjedinjene Američke Države neprestano lažu međunarodnu zajednicu.

- Oni lažu. Sjedinjene Države su imperija laži - napisao je diplomata.

 

 

Uz to,  Žao Liđijan je obajvio fotografiju na kojoj se vide predstavnici SAD dok su pred Ujedinjenim nacijama pravdale svoje agresije. Između ostalih tu je i fotografija iz Račka. Uz fotografiju tu je i poruka "lagali su o Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji".

Podsetimo, 15. januara 1999. godine došlo je do sukoba između srpskih snaga bezbednosti sa teroristima iz tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u selu Račak, u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji. Ovaj događaj poslužio je kao povod za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Na tom području su već dugo pre ovog događaja delovale terorističke snage koje su napadale civile i organe reda. Od oktobra 1998. do 15. januara 1999. godine pripadnici tzv. OVK na području Račka ubili su policajce Sinišu Mihajlovića, Nazmija Alurija, Svetislava Pešića, Sašu Jankovića, Ranka Đorđevića, zatim civile Miftara Resenija i Envera Gašija, a u novembru 1998. zapalili su kuću Džemalja Batićija iz Račka.

Printscreen / Youtube / AP
 

U periodu od 1996. do 1998. tzv. OVK je preuzela odgovornost za ubistvo 21 osobe: pet policajaca i 16 civila (od kojih je bilo pet Srba i 11 Albanaca koje su pripadnici tzv. OVK smatrali srpskim saradnicima). Aktivnosti tzv. OVK su posebno intenzivirane polovinom 1998. godine što je dovelo do ozbiljnijih sukoba sa policijom.

Srpska policija je u noći između 14. i 15. januara 1999. krenula u akciju protiv pripadnika tzv. OVK. U selu se po podacima srpske policije nalazilo oko stotinu pripadnika ove terorističke organizacije, a među njima i Sadik Mujota (55), koga su srpske vlasti označile kao glavnog organizatora napada na policiju.

Printscreen / Youtube / AP
 

U borbi koja je trajala nekoliko sati, eliminisano je više terorista, a jedan srpski policajac je ranjen. Posle uspešno završene akcije, u Račku je zaplenjena velika količina naoružanja.

Albanska strana je ovaj poraz predstavila kao “masakr nedužnih civila", a tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti.

Printscreen / Youtube / AP
 

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Iako je Slučaj Račak iskorišćen od strane SAD da započnu bombardovanje, danas se ova akcija srpske policije izučava na mnogim policijskim akademijama, uključujući i one na Zapadu, kao primer uspešne borbe protiv terorista.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike