Najveći skandal u modernoj istoriji: Brnabićeva oštro reagovala na vest da je Vučiću zabranjena poseta Jasenovcu!

17.07.2022

07:41 >> 10:42

0

Ova vest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku - rekla je premijerka Srbije

Najveći skandal u modernoj istoriji: Brnabićeva oštro reagovala na vest da je Vučiću zabranjena poseta Jasenovcu!
Tan2022-7-7_1294686_13 - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je to što su zabranili predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da poseti privatno Jasenovac, najveći skandal u modernoj istoriji.

- Ova vest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, jedini logor i za decu gde je najmanje 20 hiljada dece pobijeno i da tom mestu stradanja zabranite posetu predsednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cveće, da za to kažete da je "pravljenje haosa", da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego... To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu", rekla je Brnabićeva gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

Predsednik Vučić će sutra dati izjavu nakon konsultacija oko mandatara.

- Ovo je protivpravna odluka, antievropska odluka, anticivilizacijaska odluka, brutalno gaženje slobode kretanje, a da ne pričam šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava. Da podsetim da je Aleksandar Vučić unuk žrtve tog ustaškog režima, da je njegov deda ubijen od strane ustaškog režima, da se i dalje ne zna gde je tačno stradao... - rekla je premijerka i dodala:

- Vučić je želeo i ranije da poseti Jasenovac. Zanimljivo je videti šta će zvanično reći vlada Republike Hrvatske, kako će ovo obrazložiti i kako će objasniti da je polaganje cveća " pokušaj pravljenje haosa". Kakva je to država gde je polaganje cveća na mesto stradanja pokušaj pravljenja haosa.

"Vučić u Opatiji nije haos, u Jasenovcu je izazivanje haosa"

Premijerka Srbije naglašava u izjavi za Tanjug da predsedniku Vučiću nije zabranjen ulazak u Hrvatsku, već mu je zabranjeno da ode u Jasenovac.

"Ako vi kažete da je Jasenovac zabranjeno područje i da ne može tamo da ode predsednik, pokazali ste da je Jasenovac zabranjeno mesto, jer nijedan predsednik Srbije nije tamo bio, nije se usudio ni da želi da ode da ne bi uvredio sve hrvatske vlasti od 1945. godine", navodi premijerka i dodaje: "Ne znam kako će uopšte naši odnosi izgledati u budućnosti. Nisu rekli da mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, već da ode u Jasenovac privatno. Može da ide u Opatiju, Rovinj..., gde želi, osim u Jasenovac. On Jasenovac ne sme da poseti, jer je to izazivanje haosa. Vučić u Opatiji nije haos, u Jasenovcu je izazivanje haosa", istakla je Brnabić.

Naglašava da mnogi u Hrvatskoj i danas smatraju da je normalno da pozdrav "Za dom spremni" bude u Jasenovcu i ističe da to nije normalno i da na tome ne može da se gradi normalizacija odnosa.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

 

"Mi želimo više od svega normalizaciju odnosa i mislimo da je postavljanje cveta na neko stratište normalna stvar, da nije stvaranje haosa. To što neko misli da jeste stvaranje haosa, ne znam kako se uklapa u evropske vrednosti", dodala je ona.

Da podsetimo, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu.

Predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

U logoru Jasenovac je, prema izveštajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Hrvatski mediji su na skandalozan način preneli da je Vučić "hteo da izazove haos" polaganjem venaca stradalima u logoru Jasenovac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike