U Hrvatskoj je na delu oživljavanje ustaštva: Direktor Muzeja žrtava genocida o odluci Zagreba

17.07.2022

11:51

0

"S jedne strane predsednik Srbije ne može da poseti privatno Jasenovac, s druge strane ne može zvanično da poseti, drugim rečima predsednik Srbije apsolutno ne može da poseti Jasenovac", ističe Ristić

U Hrvatskoj je na delu oživljavanje ustaštva: Direktor Muzeja žrtava genocida o odluci Zagreba
Dejan Ristić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je danas da je formulacija kojom su hrvatske vlasti obrazložile što nisu pustile predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac - da je stranim zvaničnicima zabranjena poseta u privatnom svojstvu, skandalozna, nedemokratska i anticivilizacijska i ukazao da je u Hrvatskoj na delu oživljavanje ustaštva.

Ristić je za Tanjug istakao da nije svejedno da li Jasenovac želi da poseti predsednik Nigerije, Brazila, Kine i slično, odnosno neke države koja nema direktne veze sa Jasenovcem ili Jasenovac želi da poseti neko ko je direktan potomak žrtava genocida počinjenog nad Srbima u Drugom svetskom ratu, kao što je slučaj sa predsednikom Vučićem i predsednik Srbije - matične države srpskog naroda, čiji su pripadnici u najvećem procentu stradali upravo u Jasenovcu.

"S jedne strane predsednik Srbije ne može da poseti privatno Jasenovac, s druge strane ne može zvanično da poseti, drugim rečima predsednik Srbije apsolutno ne može da poseti Jasenovac", ističe Ristić.

Navodi da se to naslućivalo svih ovih decenija jer nijedan predsednik Srbije, ma kako se ona zvala od 1945. do danas, nije uspeo da dođe u Jasenovac i da oda počast svim stradalnicima jasenovačkim i Srbima i Romima, Jevrejima, Hrvatima, koji su nastradali na tom stratištu.

"To je ono što je zastrašujuće. Ovoga puta je to ogoljeno, a do sada smo samo mogli da naslutimo. Očigledno je vešto prikrivano, međutim sada je eruptiralo u noti koja je ispunjena besom, jarošću i pre svega demonstracijom potpuno nepravnog, anticivilizacijskog i nedemokratskog ponašanja", navodi Ristić.

Kako kaže, ovu odluku hrvatskih vlasti treba tumačiti u širem političkom i istorijskom kontekstu.

"U Hrvatskoj je na delu oživljavanje ustaštva, minimiziranje zločina genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima, Romima u NDH, negiranje njegovog karaktera, sistematičnosti, obima, masovnosti zločina", rekao je Ristić.

Dodaje da hrvatske vlasti pokušavaju da minimiziraju i da u istorijski i ljudski zaborav oteraju Jasenovac i zločin genocida počinjenog nad Srbima, a da je poseta jednog potomka žrtava genocida koji je u ovom trenutku i predsednik Republike Srbije nešto što je nedobrodošlo.

"Tada se poseže za ovim restriktivnim merama koje predstavljaju kršenje i međunarodnog prava i brojnih međunarodnih i civilizacijskih i pravnih principa i normi", zaključio je Ristić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike