Prozapadni mediji u Srbiji hvale “Oluju”: Nadaju se da će Ukrajina etnički očistiti Ruse, kao što je Hrvatska uradila Srbima

13.07.2022

18:00

0

Autor: 24sedam

Pravo pitanje je kakav um može da priziva etničko čišćenje nekoliko miliona ljudi

Prozapadni mediji u Srbiji hvale “Oluju”: Nadaju se da će Ukrajina etnički očistiti Ruse, kao što je Hrvatska uradila Srbima
ukrajina hrvatska1 copy - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia

Paralelno sa specijalnom operacijom u Ukrajini, na Starom kontinentu se vodi pravi propagandni rat u kojem Zapad pokušava da izvrne istinu i prikaže Rusiju kao agresora i napadača. U našem delu Evrope u tome prednjače hrvatski, ali i prozapadni mediji iz Srbije.

Tako je portal Nova.rs juče obradio tekst sa jednog hrvatskog portala kojem su dali naslov “Ukrajinci, uradite što i Hrvati u 'Oluji' i preokrenućete rat, ali ovo je uslov”. U spornom tekstu se navodi mišljenje britanskog vojnog analitičara Bena Berija koji “savetuje Ukrajincima da prate primer Hrvata iz vremena operacije 'Oluja', ali pod uslovom da imaju dovoljno strpljenja”.

AP Photo/Nariman El-Mofty
 

- Ali koliko god te tvrdnje zvučale impresivno, teško je poverovati da je Ukrajina još uvek sposobna za kontraofanzivu – navodi se u tekstu.

Ma koliko propagandnog karaktera bila, u analizi se dalje priznaje da Ukrajina nema velike šanse protiv ruske armije.

- Zemlja je započela rat s vojskom od 125.000 vojnika, plus 100.000 pripadnika nacionalne i granične straže, ali tvrde da će tu brojku podići na 700.000, plus 300.000 pripadnika paravojnih formacija. Ali i da mobilišu toliku brojku, ključno pitanje je koliko su dobro obučeni i spremni za ratovanje – piše u tekstu, i dodaje se da su dosadašnji gubici ukrajinske strane možda dostigli i 45.000 poginulih.

Pored toga, navodi se da Ukrajinci prolaze obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu, a da im NATO na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama šalje pomoću u vidu naoružanja.

Prizivanje novog etničkog čišćenja

Međutim, ako se po strani ostavi otvoreno svrstavanje na stranu NATO, koji je pre samo 23 godine zverski bombardovao našu zemlju, pravo pitanje je kakav um može da priziva etničko čišćenje nekoliko miliona ljudi, pri tome ga, u pozitivnom kontekstu, upoređujući sa zločinom nad sopstvenim narodom.

Prozapadnim medijima u Srbiji očigledno ne smetaju zločini nad srpskim narodom. Naprotiv, oni ih predstavljaju kao svetle primere iz istorije. Ubistva Srba, etničko čišćenje, pa čak i genocid nad našim narodom u zločinačkoj NDH, često se relativizuju, opravdavaju, pa čak i hvale. 

Profimedia
 

Što je još gore, u javnom diskursu su ovakva vređanja srpskih žrtava prihvaćena kao legitimni stavovi “Druge Srbije” i ekstremno liberalnih krugova. S druge strane, treba pogledati narode koji su u svojoj istoriji takođe proživeli stravične zločine. Da li u Izraelu postoje oni koji bi opravdavali Holokaust? Čak i kada bi se pojavio neko takav, postavlja se pitanje kakve bi posledice pretrpeo zbog vređanja jevrejskih žrtava tokom Drugog svetskog rata.

Za to vreme, “Drugoj Srbiji” i njenoj propagandnoj mašineriji se često sve dozvoljava. Kako drugačije objasniti poslednje veličanje zločinačke akcije u kojoj je etnički očišćena četvrtina miliona Srba sa svojih vekovnih ognjišta?! I ne samo to, nego se poziva da se to sada učini i Rusima.

Priznali da je Zapad učestvovao u etničkom čišćenju Srba

Ipak, čak i u ovakvom tekstu postoje neke pozitivne stvari. 

Hrvatska od 1995. godine etničko čišćenje Srba proslavlja kao najvažniji događaj u svojoj istoriji i državni praznik. Iz Zagreba se često čuju hvalospevi o “briljantno izvedenoj akciji” koja je pokazala “umešnost i sposobnost hrvatske vojske”. Istina je, naravno, sasvim drugačija. 

Profimedia
 

Zločinačku akciju “Oluju” izvelo je 150.000 vojnika Hrvatske vojske i 25.000 vojnika Petog korpusa tzv. Armije BiH. S druge strane, Srpska vojska Krajine raspolagala je sa samo 27.000 vojnika, čiji prosek starosti je bio iznad 50 godina. Odnos snaga je bio 6,4:1. I pored ogromne prednosti u ljudstvu i naoružanju, Hrvati i tzv. Armija BiH nisu mogli da izvedu ovo etničko čišćenje bez pomoći sa Zapada, što se u tekstu koji prenosi Nova.rs i priznaje.

- Napad iz 1995. bio je planiran godinama, a Hrvati su prošli američku vojnu obuku, čime je okončan trogodišnji zastoj na bojištu. Za Hrvatsku je to bila jedna od zadnjih etapa rata. "Možda postoji razlog zašto takvi ratovi traju godinama a ne mesecima", zaključio je Beri – navodi se u tekstu i time, praktično, ruši hrvatski mit o “sposobnosti” njihove vojske i priznaje da je Zapad učestvovao u etničkom čišćenju Srba.

Najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata

Podsetimo, od 4. do 7. avgusta 1995. godine trajalo je najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata - zločinačka akcija “Oluja”. Tom prilikom hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 i proterale 250.000 Srba, posle čega su uspostavile kontrolu nad teritorijom Republike Srpske Krajine.

Stari plan koji je skovao ustaški zlikovac Mile Budak (“trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati”) konačno je dobio svoj epilog. Dok su prva dva dela plana gotovo u potpunosti sprovedena tokom Drugog svetskog rata, ostalo je još samo da se završi proterivanje. Krajiškim Srbima tog avgustovskog jutra ostavljeno je dovoljno vremena da jedino na brzinu pokupe osnovne stvari, posedaju u vozila i završe baš onako kako im je ranije cinično poručivao Stjepan Mesić – da im od rodne zemlje tragovi ostanu jedino na obući.

Profimedia
 

Zločinačka akcija izvedena je uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN, pod nazivom sektori “Jug” i “Sever”, i da su predstavnici RSK dan pre u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, tokom “Oluje” i posle nje poginuo je i nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili – 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Printscreen/Youtube, TV AP
 

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvetljena sudbina 1.084 osobe, dok se na “Veritasovoj” evidenciji nestalih vodi još njih 777, od čega je 588 civila, među kojima 295 žena.

Tri godine posle napada na Krajinu hrvatski predsednik Franjo Tuđman je, u govoru na otvaranju Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u Zagrebu, 14. decembra, objasnio rezultate “Oluje”.

– Srpsko smo pitanje, dakle, rešili, neće više biti 12 odsto Srba ili devet odsto Jugoslovena, kao što ih je bilo. A hoće li ih biti tri ili pet posto, to ne znači ugrožavanje hrvatske države – poručio je on tom prilikom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike