Hrvatska štiti pilote koji su ubijali srpsku decu: Krvavi zločin na Petrovačkoj cesti opravdavaju lažima (FOTO/VIDEO)

27.05.2022

12:20

0

Autor: 24sedam

Kilometarska kolona ljudi, uglavnom starih, žena i dece, napadnuta je u pokušaju da se domogne centralne Srbije

Hrvatska štiti pilote koji su ubijali srpsku decu: Krvavi zločin na Petrovačkoj cesti opravdavaju lažima (FOTO/VIDEO)
oluja2 - Copyright Privatna arhiva/Printscreen/Youtube

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je nedavno podiglo optužnicu protiv četiri visoka hrvatska oficira zbog napada na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti. Zbog toga je u Hrvatskoj zavladala histerija i započeta stravična kampanja protiv srpskog naroda i Srbije

Još jednom su se pokazale kao tačne reči srpskog pesnika i diplomate Jovana Dučića koji je svojevremeno kazao da su “Hrvati najhrabriji narod na svetu, ne zato što se ničega ne boje, nego zato što se ničega ne stide”. Jer kako dugačije objasniti branjnje zlikovaca koji su izvršili možda i najteži zločin “Oluje” u kojem su hrvatski “migovi” granatirali srpske civile u zbegu i u dva minuta ubili devet ljudi, a među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina!?

Printscreen/Youtube
 

Kako istina ne bi bila zaboravljena, ali i da bi se videlo kakav odnos prema Srbima ima Hrvatska država i danas, treba podsetiti na stravično bombardovanje izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti, kod Bravskoga, između Bosanskog Petrovca i Ključa.

Jasno videli da gađaju civile

Kilometarska kolona ljudi, uglavnom starih, žena i dece, napadnuta je u pokušaju da se domogne centralne Srbije, nakon što su u strahu od hrvatske vojske napustili svoje domove u južnoj Lici i severnoj Dalmaciji.

Ratni avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21 je u 12 časova poleteo sa Splitskog aerodroma poslednjeg dana zločinačke akcije “Oluja”. Piloti su jasno mogli da vide da se radi o civilima, a ne o vojsci. U povratku taj avion je ispalio nekoliko projektila koji su usmrtili četvoro dece, jednu devojku i četvoro starijih osoba.

U smrtonosnom naletu hrvatskih “zračnih vitezova” poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), kao i Mika Kovačević (83). Pedesetak osoba je ranjeno, od čega najviše dece, dok su među starijima mnogi ostali doživotni invalidi.

Svedoci masakra

Preživeli sa Petrovačke ceste ranijih godina su svedočili o tragičnim događajima kroz koje su prošli. Posebno je potresna priča Dušana Drče, koji je u bombardovanju izgubio majku Darinku, sina Jovicu i sestru od tetke Mirjanu, dok je on sam zbog rana proveo godinu dana u bolnici. Pored žutog kamiona kojim je Drča pokušao da se s porodicom domogne Srbije, nesrećna 21-godišnja Mirjana nađena je obezglavljena, dok je malom Jovici izgorelo celo lice.

U belom šleperu “Lika transa” izgoreli su u potpunosti Krstan Vuković, njegov sin Darko i deca njegovih prijatelja Nevenka i Žarko Rajić. Krstanov otac i komšija Jovica Piplica spasli su se samo zahvaljujući tome što su ispali iz vozila od siline udara.

Mirko Stjelja, koji je sa porodicom bio u “mercedesu” koji su granate pogodile, bukvalno je obezglavljen, dok je njegovom ocu Branku, kojeg su geleri pogodili u čelo, glava prepolovljena. Mirkova ranjena supruga Vedrana, koja se vodi kao indirektna žrtva, preminula je 20 dana kasnije nakon što se u Srbiji porodila. Posmrtne ostatke Mirka i Branka pronašao je tek šest godina kasnije vlasnik placa nakon što se vratio na svoje imanje i odlučio da ukloni ugljenisanu olupinu.

Lažima pravdaju zločin

O nedostatku stida u Hravtskoj najbolje govori pisanje jednih od najtiražnijih novina u toj zemlji koje su objavile ispovest jednog od četvorice optuženih - pilota Danijela Borovića koji je besramno otpužio Srbiju da "izmišlja zločin”. 

Borović je u tekstu predstavljen kao "legendarni pilot" koji je učestvovao u svim "važnijim operacijama hrvatske vojske do kraja Domovinskog rata".

Danijel Borović/Printscreen/Youtube/zeljavalybi
 

Pored toga što negira ono za šta je optužen, nipodaštava optužnicu i rad naših pravosudnih organa, Borović smrt 13 ubijenih srpskih civila kvalifikuje kao "navodni događaj". Za njega je smrt srpskih civila "potpuno nepoznat događaj" i priča koja se, kako kaže, "znala spominjati u medijima". 

Kao da ni ovo nije dosta, Borović Srbiju optužuje da želi da "opravda svoje žrtve", te navodi da bombardovana kolona uopšte i nije bila civilna, već da je bila "mešana", odnosno da su se u njoj nalazili i pripadnici vojske koji su se povlačili zajedno sa civilima. Dakle, dok je za hrvatskog pilota s jedne strane zločin “navodni događaj”, s druge strane on “zna” da je “kolona bila mešana”. Ove nelogičnosti najbolje govore o tome koliko optuženi govori istinu...

Sećanje na stradale

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 1. novembra 2010. godine podnelo Tužilaštvu BiH izveštaje i dokaze, protiv tri oficira i dva pilota hrvatske vojske.

Avgusta 2006. na mestu zločina podignut je drveni krst, od strane Porodica poginulih i nestalih RS. Novembra 2010. godine preko humanitarne akcije prikupljen je novac za novi metalni krst koji je postavljen na mesto starog. Donatori su bili građani Republike Srpske.

Printscreen/Youtube
 

DIC Veritas je 2010. godine pokrenuo akciju i napravio mermerne ploče oko tog drvenog krsta, gde su bila ispisana imena žrtava, počinilaca zločina i vreme događaja.

U noći između 3. i 4. jula 2011. godine nepoznati počinioci su srušili spomen-obilježje žrtvama na Petrovačkoj cesti 1995.

Na istom mestu srpska deca ginula i pola veka ranije

Na istom drumu ginula su srpska deca od tuđinskih aviona i tokom Drugog svetskog rata. Taj zločin je opisao Branko Ćopić u svojoj pesmi “Na Petrovačkoj cesti”.

Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u zločinačkoj akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti. 

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro dece, kao i 24 ranjenih osoba.

Ovo je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji “Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju proterivanja srpskog stanovnistva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske i vrhovnog vojnog komandata Franje Tuđmana da “Srbi treba praktično da nestanu”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike