Potvrđena prva optužnica za ratne zločine počinjene tokom "Oluje"

08.06.2022

12:00

0

Autor: I.K.

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro dece, kao i 24 ranjenih osoba

Potvrđena prva optužnica za ratne zločine počinjene tokom "Oluje"
Akcija Oluja (5) - Copyright Printscreen/YouTube/TheStevenBlue

Prva optužnica za ratne zločine počinjene tokom "Oluje" je potvrđena, saopšteno je danas.

Da podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je prvu optužnicu protiv hrvatskih oficira zbog zločina u akciji "Oluja", kada je granatirana izbeglička kolona.

Tim povodom predsednik Hrvatske Zoran Milanović zapretio je Srbiji da će je "koštati" optužnica, te poručio da naša zemlja u tom slučaju neće ući u Evropsku uniju. Iz Hrvatske su se ovim povodom čuli i pozivi da se protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigne optužnica i da se Srbija zaustavi na putu evrointegracija.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je, naime, optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro dece, kao i 24 ranjenih osoba.

Ovo je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji “Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju proterivanja srpskog stanovnistva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske I vrhovnog vojnog komandata Franje Tuđmana da Srbi treba praktično da nestanu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike