Vučić: Danas prvi put čujemo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom! (FOTO)

10.06.2022

16:10

0

Autor: 24sedam

"Rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi"

Vučić: Danas prvi put čujemo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom!  (FOTO)
Tan2022-6-10_171658631_0 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom i istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

- Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije - poručio je Vučić na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šocom i podsetio da je rezolucija UN 1244, koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet, i dalje u punoj snazi.

Vučić je tako odgovorio na pitanje nemačkog "Špigla" da prokometariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije danas u Prištini, da zemlje ne mogu postati članice EU ako se međusobno ne priznaju, i da li je to za njega upozorenje kada je reč o evropskim integracijama.

- Mi ne reagujemo na taj način, na pritisak u kojem nam neko nešto zapreti, pa morate to da uradite iz mnogo razloga, i ne bih danas o tome. Čuli smo danas da se traži međusobno priznanje. Nikada ranije nismo iz Evrope čuli da se traži međusobno priznanje, slušali smo i ono što jeste deo pregovačke platforme koju Srbija ima sa EU - sveouhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju - rekao je Vučić.

Kaže da su jedino Amerikanci to usvojili kao svoju doktrinu pre tri godine, ali da niko u Evropi ne traži zvanično međusobno priznanje.

- To smo čuli danas na konferenciji u Prištini. Mogu to da razumem, to je ono što sam i predvideo. Stvari se menjaju na štetu Srbije. Ali ako mislite da treba da nam pretite jer hoćemo da sačuvamo poredak UN i dođemo do komprimisnog rešenja - vi radite svoj posao, a mi ćemo svoj - poručio je Vučić.

 

 

Istakao je da mu je važno da Šolc razume suštinu problema i da stvari moraju da se rešavaju korak po korak.

- Srbija nije nikada odustala od dijaloga niti odbija i jedan sastanak. Srbija je prisustvovala i prihvatila svaki poziv. I dokument o nestalim osobama prihvatili smo pre godinu dana i mogli smo da potpišemo dokument, ali nismo zbog hira nekih drugih - rekao je Vučić.

Spremni smo da pričamo o kompromisnim rešenjima, dodao je Vučić.

- Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje. Nemačka je velika i moćna. Sagledaćemo kako da se ophodimo prema tome u narednom periodu. Bićemo spremni za napredak u dijalogu i za razgovore. Verujem da smo blizu tome da u potpunosti završimo sporauzm o nestalima i energetici. Danas smo imali pregovore sa turskom stranom oko prisustva na severu KiM, to smo dogovorili, nadamo se da je ostala samo tehnika i da ćemo u danima pred nama imati rezultate - naveo je Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Nemački kancelar Olaf Šolc je prethodno, na pitanje "Špigla" - ako Srbija i dalje bude odbijala da prizna Kosovo - šta bi bila posledica povodom pristupanja EU za Srbiju i Kosovo, rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan i da se nada da će doći do napretka.

- Obe strane moraju dati doprinos tome. Da se ne odgađaju sastanci već niz malih koraka koji će voditi do konačnog cilja - naveo je Šolc. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike