Predsednik Vučić: Šolc tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji

10.06.2022

15:17 >> 15:48

0

Predsednik Srbije je rekao da su razgovarali i o pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, kao i o predstojećoj zimi i energetskoj situaciji

Predsednik Vučić: Šolc tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji
Tan2022-6-10_17449856_0 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

- Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šocl je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restritktivne mere koje je EU već donela protiv Rusij - rekao je Vučić.

Istakao je da je on kancelaru govorio o poziciji Srbije, o specifičnosti situcije oko KIM, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Vučić je rekao da su razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, kao i o predstojećoj zimi i energetskoj situaciji.

Vučić je rekao da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, jer ne samo da razume, želi da čuje sve za Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna evropska perspektiva za proširenje EU, a ne kupovina vremena i zadovoljanja malih, kao što je, kaže, neretko bio slučaj u prošlosti.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

- To je veoma važno i izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu - naglasio je Vučić.

Preneo je i da je Šolcu rekao da će Srbija morati brže da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i ljudskih prava, što će, kaže, moći da se oceni već do kraja godine, i kroz rad nove vlade.

Bilo je reči i o pitanju Kosova i Metohije, pitanju o kojem Srbija i Nemačka nemaju saglasnost, kao i o dijalogu u Beograda i Prištine.

- Ja sam ukazao, a ne želim da koristim ovu konferenciju za kritiku drugih, na sve neispunjeno iz Briselskog sporazuma iz 2013, ali sam razumeo poruku Šolca, koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka, da bismo jednog dana napravili veći uspeh u pronalaženju rešenja - rekao je Vučić.

Poručio je da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga u Briselu napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Preneo je da su razgovarali i o predstojećoj zimi, o teškoćama sa kojima se već danas suočavamo.

 

Printscreen/Tanjug
 

- Šolc je bio fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta, koji bi nas povezali sa ostatkom reigona, da omogućemo sebi različite načine za diverzifikaciju - rekao je Vučić.

Podsetio je da se gradi gasni interkonektor prema Bugarskoj, da se očekuje da i bugarska strana krene da gradi, kao i da je u planu izgradnja interkonektora ka Severnoj Makedoniji.

- U narednom periodu ćemo da izgradimo sve što nam je potrebno, pa i ono što nije, i hvala mu što je ponudio veliku podršku u energetici, u svim ostalim oblastima. To cenimo i bez toga teško da bismo mogli da napredujemo - rekao je Vučić.

On je rekao i da je beskrajno zahvalan Šolcu na poseti Beogradu, da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima, jer je Srbiji važniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego njemu razgovor sa Srbijom, dodajući da je ovde uvek dobrodošao.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike