Vučić: Koliko god vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi mnogo više vole teritorijalni integritet Srbije (FOTO/VIDEO)

10.06.2022

15:36

0

Autor: J.B.O.

Posle dočeka kancelara Šolca na Aerodromu "Nikola Tesla" u 15 sati, usledila je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

Vučić: Koliko god vi volite teritorijalni integritet Ukrajine,  Srbi mnogo više vole teritorijalni integritet Srbije (FOTO/VIDEO)
Tan2022-6-10_17911341_0 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Kancelar Nemačke Olaf Šolc stigao je u posetu Srbiji. 

Šolca je na beogradskom aerodromu dočekao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Posle dočeka kancelara Šolca na Aerodromu "Nikola Tesla" u 15 sati, usledila je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija.

Intonirane su himne Nemačke i Srbije, nakon čega je Garda pozdravila nemačkog kancelara i predsednika Srbije.

Šolca su ispred Palate Srbije dočekali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Posle pozdrava dve delegacije, Šolc i Vučić su ušli u zgradu Predsedništva.

- Dobro došli u Srbiju, savezni kancelaru! Radujem se današnjem susretu i prilici da razgovaramo o temama od interesa za obe zemlje - napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnosrbijeav", uz fotografiju dočeka na aerodromu "Nikola Tesla".

Oko 15.45 će predsednik Srbije i nemački kancelar imati "tet-a-tet" razgovor, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika.

Nakon sastanka predviđeni su plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke koje će predvoditi predsednik Vučić i kancelar Šolc.

Nakon plenarnih razgovora Vučić i Šolc obratiće se medijima.

 

OBRAĆANJE MEDIJIMA

Vučić je kazao da je imao značajne razgovore sa Šolcem.

- Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju po pitanju ekonomije. U prva četiri meseca povećanje trgovinske razmene od 25,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, očekuje se razmena od 7,5 milijardi evra - rekao je Vučić i dodao da nemačke zapošljavaju 77.000 ljudi u Srbiji, a 2014. godine 60.000 manje, rekao je predsednik Vučić.

Vučić je ponovio da je Namačka najznačajniji trgovinski partner.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

-Kancelar Šolc je doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu. Želi da postoji stvarna perspektiva za proširenje EU. Srbija će morati brže da napreduje po pitanju vladavine prave i drugog važnog za evropske integracije, istakao je Vučić

-Govorili smo i o temama u kojima nemamo uvek potpunu saglasnost. Govorio sam o neispunjenom iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku Šolca da pravimo mnogo malih koraka. Mi ćemo dati sve od sebe da u okviru dijaloga u Briselu napravimo napredak u odnosima s Prištinom. Govorili smo o sveukupnoj političkoj situaciji u svetu, Šolc na decidiran i oštar način traži od Srbije da uvedemo sankcije Rusiji, rekao je predsednik Srbije.

- Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Rusijom, pojasnio je Vučić

Vučić kaže da je tema razgovora bila i predstojeća zima, i da je Šolc izrazio spremnost da pomogne po pitanju izgradnje energetskih kapaciteta koji treba da nas povežu sa ostatkom regiona.

- U narednom periodu ćemo da izgradimo i sve što nam je potrebno i što nam nije potrebno, jel čovek više ne može da zna šta se dešava na evropskom tlu. Hvala kancelaru Šolcu na svoj podršci koju nam je pružio - kazao je on.

Predsednik je na kraju obraćanja istakao da on nikada ne krije o čemu razgovara sa stranim liderima, i zahvalio se investitorima koji su investirali u Srbiju.

- Svake godine se pravi anketa među nemačkim investorima koji ulažu u region, i želim da kažem da je 90 odsto preduzetnika reklo da bi ponovo investiralo - istakao je Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Kancelar Šolc je rekao da ga raduje što se ekonomski odnosi razvijaju dobro između dve zemlje, navodeći da u Srbiji ima više od 75.000 radnih mesta u nemačkim kompanijama.

Govoreći o evropskim integracijama istakao je da je važno da taj proces dobije novu dinamiku.

- Nadam se da će se intenzivirati razmena između naših zemalja. Mi ćemo se sastati u Solunu narednih dana, i razgovaraćemo o perspektivi zemalja zapadnog Balkana. Veoma je važno da proces pristupa dobije dinamiku i da krenemo sa mrtve tačke. Važno je da građani znaju da politički uposlenici trude na tom pitanju. Zato ćemo ponovo uspostaviti takozvani Berlinski proces, gde ćemo zajednički raditi na procesu pristupanja - rekao je Šolc.

- Svi smo zaokupljeni strašnim ratom koji je Rusija započela s Ukrajinom, To je strašni rat, sa velikim ljudskim gubicima. Moramo da pomognemo Ukrajini, rekao je Šolc.

- Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi sankcijama. To je instrument, pored naoružavanja, za pomoć Ukrajini, istakao je kancelar.

- Sankcije se veoma efikasne, mnogo efikasnije od sankcija uvedenih nakon aneksije Krima. Stoga svako mora znati da sankcije koje smo uveli neće tek tako nestati  kada se više ne ratuje. Uslov da se poboljša situacija je da Rusija prihvati da ne može diktirati mir sa Ukrajinom već da mora pregovarati,rekao je Šolc.

On je istakao da se očekuje da se sankcijama pridruže sve zemje kandidati za članstvo u EU.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Očekuje pomake u dijalogu Beograda i Prištine kroz male korake.

- Drago mi je što vidim pravosudne reforme, a sada moraju uslediti sledeći koraci, kazao je on.

Nemački kancelar je potom pozvao i ohrabrio Beograd i Prištinu da sklope niz malih sporazuma kako bi se uspostavila normalizacija odnosa.

- Podržavamo i rad Miroslava Lajčaka. Pričali smo i o BiH, i želim da kažem da nema smisla ugrožavati budućnost BiH, i nadam se da će planirani izbori biti i održani , dodao je on.

Šolc je rekao da želi da ohrabri sve političke činioce u Srbiji da rade na prijemu u EU, i da teži da se to desi dok smo svi živi.

- Evropska unija će biti uspešna samo kao velika celina, i bilo bi dobro ako su zemlje Zapadnog Balkana deo toga , zaključio je Šolc.

Na pitanje nemačkih medija, šta ako Srbija ne prizna Kosovo, Šolc je rekao:

- Nemački stav po pitanju Kosova je jasan. Sada je važno da se svi posvete tom procesu i da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku. Da se ne odlažu sastanci.

Predsednik Vučić se zatim nadovezao sledećim rečima:

- Da biste vi razumeli, mi ne reagujemo na taj način na pritisak kojim nam neko nešto preti. Ne bih danas o tome. Danas smo čuli da se traži međusobno priznanje. Nikada pre to nismo čuli iz Evrope. Danas prvi put na konferenciji (u Prištini). Srbija nikad nije odustajala od dijaloga i nikada nije preskočila nijedan sastanak. Koliko god vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, izvinite, ali Srbi mnogo više voli teritorijalni integritet Srbije!

Na pitanje o zamoru srpske javnosti od učlanjenja u EU, Šolc je rekao da se pristupni proces mora pospešiti.

- Što se tiče brzine procesa pristupanja EU, to zavisi od mnogo faktora, pre svega od toga koliko su zemlje koje žele da se učlane ambiciozne i koliko se trude po tom pitanju. Mi možemo da doprinesemo da taj zamah bude veliki, i tome sam ja posvećen, kazao je Šolc.

Nemački kancelar je istakao da su pristupni pregovori promenili mnoge zemlje, i da Srbija može da se pouzda u Nemačku.

Vučić kaže da ima puno poverenje u reči kancelara Šolca po pitanju prijema u EU, i da ćemo već u decembru možda videti značajne pomake.

- U junu ne treba očekivati ništa. Očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu, i zaista možemo da budemo bolje raspoloženi kada je o tome reč. Nemačka i kancelar Šolc drže do svoje reči,kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da on govori iz srca, i ono što u mnogo oštrijem obliku misli 90 odsto građana Srbije, po pitanju Kosova.

- Hoće li neko da mi oprosti ili mi uzme za zlo, već sam dovoljno mator i politički veteran da me briga za to, rekao je na pitanje o zamoru srpske javnosti od učlanjenja u EU.

Šolc je rekao da se pristupni proces mora pospešiti.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

- Što se tiče brzine procesa pristupanja EU, to zavisi od mnogo faktora, pre svega od toga koliko su zemlje koje žele da se učlane ambiciozne i koliko se trude po tom pitanju. Mi možemo da doprinesemo da taj zamah bude veliki, i tome sam ja posvećen - kazao je on.

Nemački kancelar je istakao da su pristupni pregovori promenili mnoge zemlje, i da Srbija može da se pouzda u Nemačku.

Vučić kaže da ima puno poverenje u reči kancelara Šolca po pitanju prijema u EU, i da ćemo već u decembru možda videti značajne pomake.

- U junu ne treba očekivati ništa. Očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu, i zaista možemo da budemo bolje raspoloženi kada je o tome reč. Nemačka i kancelar Šolc drže do svoje reči - kazao je Vučić.

O uvođenju sankcija Rusiji

Šolc je na pitanje o sankcijama Rusiji rekao da je jasno da zemlja koja želi da bude država članica morala bi da sprovede sve što traži Brisel.

- Ja sam već rekao da želim da se Srbija priključi sankcijama, i to je najbolje uraditi dok ta stvar nije gotova - istakao je on.

Vučić je na isto pitanje rekao da Srbija nije saglasna sa kršenjem teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje.

- Srbija je jasno rekla svoj stav. Što se tiče pravne i političke prirode samog sukoba pozicija Srbije je potpuno jasna. Što se tiče sankcija mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedan od njih je pitanje u čemu je razlika kad neko napadne Srbiju bez odluke UN, i kada neko bez odluke UN napadne Ukrajinu. Mi Srbi se sećamo sankcija i ne mislimo da su sankcije najbolja stvar, i ne zaboravite da mi imamo odlične odnose sa Rusijom već vekovima. Mi se ponašamo principijelno, i imamo vrednosti. Ja sam razumeo zahteve kancelara Šolca, njegov je zahtev da to uradimo juče, i o svim odlukama u budućnosti kancelar će biti obavešten - kazao je on.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija ima veliku podršku iz Rusije po pitanju Kosova i energenata.

- A mediji na zapadu pišu da se ovde vode protesti podrške Rusiji, a to su ustvari protesti protiv mene. I pišu kako Srbija krši sankcije na ruski gas, a to nikada nije ni uvedeno. I kako Lavrov može da ide u Tursku, ali ne može u Srbiju - zapitao je Vučić.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike