Nedelja usred srede: Predsednik Vučić u Davosu, napadi iz Hrvatske zbog "Oluje", istorijsko pomirenje SPC i MPC

25.05.2022

17:50

0

Odbijen zahtev generala Pavkovića za uslovni otpust iz Haga

Nedelja usred srede: Predsednik Vučić u Davosu, napadi iz Hrvatske zbog "Oluje", istorijsko pomirenje SPC i MPC
nedelja usred srede 2 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia Printscreen/Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, uputio je poruku da je među svetskim liderima Ukrajina glavna tema, te da se vodi teška rasprava o budućnosti Zapadnog Balkana.

Protekle nedelje podignuta je prva optužnica protiv hrvatskih oficira zbog zločina tokom akcije "Oluja", što je u Hrvatskoj izazvalo hajku na predsednika Vučića i pretnje da Srbija neće ući u EU.

Posle 55 godina raskola, makedonska crkva vraćena je u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

Vučić u Davosu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu, rekao je da je rasprava o budućnosti Zapadnog Balkana s evropskim i regionalnim liderima teška.

Vučić se na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma sastao s više lidera iz EU i sveta, kao i sa ekonomskim stručnjacima.

 

 

- Ukazao sam na nešto drugačije viđenje situacije i u BiH od onoga kakvo je imala većina prisutnih, i na potpuno različite stavove koje je izneo Kurti. Ne mogu da govorim o detaljima, jer je rečeno da je sve po pravilima "četam haus", ali smo izneli potpuno različite vizije budućnosti Balkana. Opet je dominiralo pitanje Rusije, Ukrajine, uticaja na region, i to je ono što ljudi treba da znaju - rekao je Vučić.

On je preneo poruku da Srbija ne može da menja politiku "kako neko pomisli" i istakao da je Srbija na putu ka EU i da je zahvalna na podršci koju od nje dobija, ali da je potrebno da se razume i pozicija Srbije, a ne samo da se ponavlja šta se od nje očekuje.

- Ako hoćemo da idemo ka EU potreban je dvostrani pristup, da osetimo poštovanje - rekao je Vučić u Davosu.

Optužnica za ratne zločine izazvala hajku u Hrvatskoj

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je prvu optužnicu protiv hrvatskih oficira zbog zločina u akciji "Oluja", kada je granatirana izbeglička kolona. Tim povodom predsednik Hrvatske Zoran Milanović zapretio je Srbiji da će je "koštati" optužnica, te poručio da naša zemlja u tom slučaju neće ući u Evropsku uniju. Čuju se pozivi i da se protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigne optužnica i da se Srbija zaustavi na putu evrointegracija.

Predsednik Srbije poručuje da pojedine države članice EU misle da imaju pravo da odrede šta će neko drugi da kaže i uradi.

Printscreen/Pink
 

 

- Jer ako niste dovoljno poslušni, kao što je bilo prethodno rukovodstvo koje je pred njima puzilo, čim neko nije takav, čim neko kaže "poštujemo vaše žrtve, ali ne odustajemo od toga da pravda za našu decu bude pronađena", odmah ste zločinac i najcrnji neprijatelj - rekao je Vučić.

On je ocenio da su Hrvati naviknuti da im neko podilazi.

- Nećemo da im podilazimo. Kao što branite Finskoj i Švedskoj da budu deo NATO-a, tako će i nama da zabrane da budemo deo EU. Ako je i to cena na kraju krajeva, ako treba da se sa tim saglasimo da ne treba da odgovaraju ubice naše dece, male Nevenke i Žarka, bake i unuka iz porodice Drča, izvinite, jesu li to vrednosti za koje treba da se zalažemo? Ne možemo da ih prihvatimo. Ne znam kako to zamišljaju - poručuje Vučić.

 

Čin hrišćanske ljubavi

Vaseljenska patrijaršija priznala je kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC - OA), što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i da priznaje njen status najšire autonomije.

Nakon ovog istorijskog čina, u Hramu Svetog Save u Beogradu pred velikim brojem vernika održana je liturgija pomirenja, koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obeju crkava. Ovim činom je, posle 55 godina raskola, makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

 

 

Nedelju dana kasnije, u Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju održana je takođe zajednička liturgija Srpske pravoslavne crkve i MPC - OA koju su služili patrijarh srpski Porfirije i starešina makedonske crkve Stefan. Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.

Ovaj događaj ocenjen je kao čin hrišćanske ljubavi.

Pavkoviću odbijen zahtev za prevremeno puštanje na slobodu

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je molbu bivšeg generala nekadašnje Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića za prevremeno puštanje na slobodu sa izdržavanja kazne zatvora koju služi u Finskoj.

Profimedia
 

 

U odluci se navodi da se Pavkoviću odbija privremeno puštanje na slobodu zbog "težine njegovih zločina i njegovog očiglednog nedostatka rehabilitacije".

Pavković je 2014. godine pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 22 godine zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike