U zatvoru ostaje do smrti! Odbijen zahtev generala Pavkovića za uslovni otpust iz Haga

20.05.2022

11:32

0

Autor: 24sedam

Sudija Karmel Ađijus je zaključio da se general Pavković nije dovoljno rehabilitovao

U zatvoru ostaje do smrti! Odbijen zahtev generala Pavkovića za uslovni otpust iz Haga
Copyright Printscreen/Youtube/BalkanInfo

Karmel Ađijus, predsedavajući Mehanizma za krivične sudove odbio je (u sredu) zahtev srpskog generala Nebojše Pavkovića (76), komandanta Treće armije i potom Načelnika GŠ da ga pusti na prevremenu uslovnu slobodu.

Sudija Karmel Ađijus je zaključio, i u saopštenju objavljenom na zvaničnom portalu istakao, da se general Nebojša Pavković nije dovoljno rehabilitovao, piše "Afera.net".

General Pavković je dve trećine kazne izdržao 28. avgusta, a finske zatvorske vlasti njegovo ponašanje u zatvoru nazvale su  – „besprekornim“.

Sudija Ađijus nije prihvatio ni argument rđavog generalovog lošeg opšteg zdravstvenog stanja, nakon pregleda koji su organizovale finske zatvorske vlasti. Ađijus se, navodno, konsultovao sa još dvojicom sudija koji su primetili da se Pavkovićeve izjave medijima poslednjih godina negativno odražavaju na pokazivanje njegove potrebne rehabilitacije.

Ukazali su na to da je Nebojša Pavković tvrdio da je nevin, veličao delovanje Treća armije Vojske Jugoslavije na KiM i kako kažu, nije pokazivao znake napuštanja tog „lažnog narativa“. Iako ima neke povoljne okolnosti, smatraju da mu zahtev treba odbiti?!

Kao dokaz za to, Ađijus je naveo da je Pavković, u više intervjua srpskim medijima i u dve knjige koje je napisao u zatvoru u Finskoj, plasirao „lažni“ i presudi suprotan narativ o zločinima na Kosovu, osporavajući sopstvenu odgovornost, „slaveći počinioce“ i pogrdno nazivajući Albance.

Rizik da ponovo krivično delo?!

Takođe je ocenio i da bi general Pavković na slobodi mogao da ugrozi svedoke i da postoji rizik da bi ponovo počinio krivično delo?!

Ađijus navodi da je otežavajuća okolnost i težina zločina za koje je Pavković optužen, kao i da nije pokazao da je u zatvoru u dovoljnoj meri prihvatio svoju odgovornost i rehabilitovao se.

Pavković se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 2005. godine. Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 22 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova, tokom NATO bombardovanja, 1999, kada je on bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Zajedno s Pavkovićem, tada su na dugogodišnje kazne zbog istih zločina bili osuđeni još policijski general Sreten Lukić, političar Nikola Šainović i generali VJ Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić. Svi su bili prevremeno oslobođeni posle izdržane dve trećine kazne.

Bezbednjaci za kraj

Inače, u Sheveningenu se trenutno još samo čeka pravosnažna presuda protiv bezbednjaka Jovice Stanišića i Franka Simatovića, dok su svi drugi procesi završeni.

Mehanizam za krivične sankcije, kao naslednik Tribunala, često ukazuje da Srbija ne želi da izruči radikale Vjericu Radetu i Petra Jojića, koje Hag traži zbog nepoštovanja suda.
Takođe, neće da se saglase sa zahtevom naše države da im se sudi u Srbiji i pored toga što Zakon o saradnji sa Hagom predviđa da smo dužni da isporučujemo samo optužene za ratne zločine, a ne za druga dela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Afera

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike