Uspeo je i "prijatelje" da okrene protiv sebe: Sve glasnije kritike na račun Aljbina Kurtija, da li je ovo početak kraja njegove vlade?

24.05.2022

08:20

0

Poseta Sjedinjenim Američkim Državama pokazuje zapravo da gubi i podršku dojučerašnjih "prijatelja" i saveznika

Uspeo je i "prijatelje" da okrene protiv sebe: Sve glasnije kritike na račun Aljbina Kurtija, da li je ovo početak kraja njegove vlade?
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveliko se hvali posetom Sjedinjenim Američkim državama, te navodnim uspesima u borbi za albanske interese u južnoj srpskoj pokrajini. To, međutim, sudeći prema reakcijama u Prištini nije ni nalik pobedi. Naprotiv.

Sve glasnije se čuju kritike na njegov rad. Osim što otkad je na čelu vlade od 22. marta prošle godine dijalog sa Beogradom nije pomakao napred ni za milimetar, te otvoreno preti optužnicom za genocid protiv Srbije, odbija da realizuje obavezu preuzetu potpisanim Briselskim sporazumom i formira Zajednicu srpskih opština, oduzima pravo Srbima da glasaju na izborima, on sada zapravo pokazuje da gubi i podršku dojučerašnjih "prijatelja" i saveznika.

Kao prva u nizu zapravo je bila osuda zemalja Kvinte što Srbima nije omogućio pravo da glasaju na KiM, iako zapad podržava Kosovo u nastojanju da svoju samoproglašenu nezavisnost i ozvaniči u međunarodnim institucijama. Zahtev za prijem u Savet Evrope poslednji je u nizu pokušaja Aljbina Kurtija da se nađe u društvu "velikih". Srbija je najavila diplomatsku inicijativu protiv toga, a pritisci sa svih strana su sve jači. U međuvremenu svedoci smo sve češćih napada na Srbe i njihovu imovinu, kršenje zakona time što se manastiru Visoki Dečani ne vraća zemlja, kao i pretnje formiranjem vojske Kosova koja po svim važećim sporazumima ne može i ne sme biti formirana.

Foto: Profimedia
 

 

Istovremeno, podrška Aljbinu Kurtiju je, zapravo, sve slabija. I to među "njegovima". Ne znači to da su oni koji mu upućuju kritike na strani Srba, ali bez sumnje nisu ni na Kurtijevoj. Stiče se utisak da lako stečenu popularnost Kurti gubi.

Tako, na primer, zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku smatra da je sastanke koje je Aljbin Kurti upravo održao u Sjedinjenim Američkim Državama mogao da održi i neki niži funkcioner, prenosi Kosovo onlajn pisanje tamošnjih medija. Čitaku je istakla da je poseta Kurtija SAD više ličila na studentsku, nego na posetu visokog zvaničnika. Podseća da Kurtija nisu primili ni državni sekretar, ni ministar odbrane, ni predsednik ni potpredsednik.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti istakao je da Kurti tokom posete SAD nije bio na najvažnijem mestu, u Beloj kući, koju je nazvao da je najvažnija adresa za demokratski svet i za Albance. Poslanica DSK Rezarta Krasnići optužuje Kurtija čak da je odgovoran što su odnosi Kosova sa glavnim saveznikom SAD u poslednje vreme zahladneli. Ona smatra da je izuzetno zabrinjavajuće za Kosovo kada njegov lider zatvori vrata Bele kuće. 

Potpredsednica Demokratske stranke Kosova Šćipe Mjekići kazala je da je Kurti završio posetu SAD nakon skoro tri nedelje i bez ijednog sastanka sa visokim zvaničnicima te zemlje, ocenjujući da to pokazuje njegovu nesposobnost da otvori vrata na najvišim nivoima.

 

 

Član Predsedništva Demokratske partije Kosova Betim Đoši rekao je da je Aljbin Kurti napustio Ameriku, državu prijatelja i strateškog saveznika Albanaca, sa porukom te zemlje "Ne želimo vas", prenosi Reporteri. On se podsmeva činjenici da je Kurti primljen na stepenicama, te da "ni Bajden, ni Haris, ni Blinken nisu imali pet minuta za kosovskog premijera", naveo je Đoši.

On je rekao da bi ovo trebalo da bude trenutak da građani Kosova razmisle zašto su Amerikanci ignorisali Kurtijevu posetu SAD.

Poslanik DPK Ferat Šalja smatra čak da je došlo do zahlađenja odnosa Prištine i Tirane, kao i zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, a da vlada Aljbina Kurtija nema alternativu u uslovima kada postoje problemi u lancu snabdevanja i proizvodnje prehrambenih proizvoda zbog rata u Ukrajini, prenosi Reporteri. Šalja je rekao da nema napretka u ekonomskom, energetskom i političkom sektoru

Kurti je pak ocenio posetu SAD kao veoma plodonosnu, te da je njen glavni cilj bio privlačenje investitora. Priznaje, ipak, da nije sreo nijednu ličnost iz američkog Stejt departmenta.

Politički analitičar Agon Maljići ocenio je, pak, spoljnu politiku Kurtijeve vlade kao neuspešnu, navodeći kao dokaze odlaganje razmatranja prijave u Savetu Evrope, poruke Kvinte i nepoštovanje pokazano od strane Stejt departmenta. On je na Fejsbuku napisao da "postoje velika neslaganja između percepcije javnog mnjenja na Kosovu o uspehu i dobroj slici vlasti u spoljnoj politici i percepcije zvaničnika savezničkih država. To su skoro dva paralelna univerzuma”, zaključio je Maljići.

Valjda vrhuncem svoje posete SAD Kurti smatra to što je posetio albansku privatnu školu u Njujorku gde se fotografisao sa učenicima pokazujući dvoglavog orla, što su učinili i učenici.

 

 

Za to vreme zvaničnici EU ali i SAD apeluju na to da se dijalog Beograda i Prištine privede kraju, podsećajući da bez tog uslova nema pomaka ka EU. I dok Beograd insistira da Priština ispuni obaveze preuzete Briselskim sporazumom, Kurti to decidno odbija zahtevajući uzajamno priznanje. 

Da li je Kurti sam sebi izmakao stolicu ispod nogu i da li je njegov debakl od posete SAD zapravo pokazatelj da mu dojučerašnji saveznici okreću leđa, te kako će se to odraziti i na dijalog sa Beogradom, zbog čega i Srbija trpi sve veće pritiske, ostaje da se vidi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike