Hrvatska pretnjama demonstrira "evropske vrednosti": Hoće da zaustavi Srbiju na putu evrointegracija da bi zaštitila zločince

25.05.2022

08:55

0

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića

Hrvatska pretnjama demonstrira "evropske vrednosti": Hoće da zaustavi Srbiju na putu evrointegracija da bi zaštitila zločince
imovina profimedia-0337590297 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović zapretio je Srbiji da će je koštati optužnica protiv četiri visoka oficira vojske zbog granatiranja izbegličke kolone tokom akcije "Oluja" te poručio da naša zemlja u tom slučaju neće ući u Evropsku uniju.

Prevedeno, ne dirajte naše zločince jer će vas to skupo koštati. I to poručuje zemlja koja je u Evropskoj uniji, demonstrirajući na taj način vrednosti te interesne zajednice.

Da Hrvatska ne može da nas zaustavi u evrointegracijama smatra analitičar Dragomir Anđelković pre svega zbog činjenice da se evrointegracije zapravo ni ne odvijaju, te se rok u kojem bi naša zemlja ali i Zapadni Balkan mogli da pristupe odlaže unedogled. Sa druge strane na ovaj način demonstriraju vrednosti koje tamo važe.

-Hrvatska je članica EU, ona tako funkcioniše i to pokazuje do koje mere važe dupli standardi. Međunarodno pravo postoji, ali primenjuje se samo kada to njima odgovara. Oni su u klubu onih koji se isto tako ponašaju, ističe Anđelković.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije smatra da Hrvatska teoretski može da blokira Srbiju na putu ka članstvu u EU, ocenjujući da je pitanje koliko bi dugo Zagreb mogao to da radi jer bi, kako kaže, trpeo politički pritisak država članica EU koje bi želele da napreduju sa Srbijom u procesu pristupanja. Zečević smatra da je "snaga Hrvatske" u tom smislu "relativna" i da bi možda mogla da uspori proces pristupanja Srbije EU, ali da ne bi mogla da ga potpuno blokira.

Čim je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine objavilo da je podiglo optužnicu, iz Hrvatske se čuo zahtev da ta zemlja podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Poslanica u hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto zatražila je od predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, da Hrvatska blokira pregovore Srbije o pristupanju Evropskoj uniji.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra Veritas Savo Štrbac izjavio je za Tanjug da očekuje da će Vanraspravno veće potvrditi optužnicu protiv četiri oficira hrvatske vojske koji se terete za ubistvo srpskih civila prilikom napada na izbegličku kolonu u akciji Oluja 1995. godine i da će im se suditi u odsustvu. On ocenjuje da je ovo jedna od boljih optužnica koje je do sad video po tome kako je obrazložena, te da je sve potkrepljeno dokazima.

Do sada je suđeno samo jednom pripadniku hrvatskih oružanih snaga za zločin nad Srbima izvršen 1991. godine, a suđenje se održalo nešto pre 2011, izjavio je predsednik Veritasa za Tanjug.

Komentarišući ocenu predsednika Hrvatske da Srbija krši obaveze u procesu pridruživanja EU, Štrbac je izjavio da Hrvatska dugo traži da Srbija stavi van snage zakon o ratnim zločinima i da su odnosi između Srbije i Hrvatske ionako na veoma niskom nivou zadnjih godina, pogotovo od 2011. godine kada je susedna zemlja donela zakon o ništavnosti svih odluka pravosudnih organa počev od SFRJ do Republike Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike