Direktor kancelarije za KiM: Povećavaće se broj zemalja koje povlače priznanje nezavisnosti tzv. Kosova!

14.05.2022

10:04

0

Autor: J.B.O.

Petković je rekao da Beograd želi da razgovara sa Prištinom

Direktor kancelarije za KiM: Povećavaće se broj zemalja koje povlače priznanje nezavisnosti tzv. Kosova!
TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je danas da će se povećavati broj zemalja koje povlače priznanje nezavisnosti tzv. Kosova i istakao da će Beograd upotrebiti sva pravna i politička sredstva da zaštiti srpske interese i odgovori na nesavesno, neodgovorno i protivpravno ponašanje Prištine.

Petković je rekao da Beograd želi da razgovara sa Prištinom i da se ide u pravcu normalizacije odnosa, ali da neće ''nemo posmatrati'' da neko gura tzv. Kosovo u međunarodne organizacije.

- Sve vreme smo na to upozoravali. Rekli smo da, kada Priština aplicira i kada se postavi pitanje članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, naš odgovor biće žestok, jasan i odgovoran. Upotrebićemo sva pravna i politička sredstva da se borimo za naše interese - rekao je Petković povodom apliciranja Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Govoreći o poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Petković je kazao da ona nije propala, ali da Priština želi da dijalog propadne i da to što šef pregovaračkog tima Prištine Besnik Bisljimi ne želi direktan razgovor sa srpskom stranom pokazuje da ni oko čega ne žele da se dogovore sa Beogradom.

- Kada smo insistirali da u direktnom dijalogu moramo da razgovaramo o ZSO, o nestalima, oni su to odbili. Puna su im usta pitanja nestalih, ali kada treba da se konkretno nešto dogovorimo, oni se povlače - rekao je Petković.

Naveo je da su jučerašnji razgovori u Briselu bili dodatno opterećeni činjenicom da je Priština podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope na šta je, kaže, žestoko reagovao ističući da to nije način da se nastavi dijalog i da se ne ide u pravcu normalizacije odnosa ako se krše Briselski, Vašingtonski i svi drugi sporazumi.

- Ne može mimo Beograda da se ostvaruje nikakav cilj ili da se teži bilo čemu, ako nema kompromisnog rešenja kao konačne tačke dogovora - rekao je Petković.

Kancelarija za KiM
 

Naglasio je da pozicija Beograda nije nimalo laka i da se u trenutnim okolnostima smanjuje manevarski prostor, ali da će se Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem boriti kao svih prethodnih godina i da neće ostaviti na cedilu srpski narod na KiM.

Istakao je da se Beograd bori za mir i stabilnost na prostoru celog Balkana i da pojačano vodi računa da se u teškim vremenima sačuva mir na ovim prostorima.

- Činjenica da smo juce bili u Briselu pokazuje koliko nam je stalo do mira i stabilnosti bez obzira na to što nas napadaju i govore da je Srbija ta koja želi da destabilizuje prostor - kazao je Petković.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Na konstataciju da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao da je bilo delimičnog napretka u jučerašnjim razgovorima oko energetike i na pitanje šta je dogovoreno, Petković je odgovorio da ne želi da ugrozi poziciju Beograda i da ne iznosi detalje razgovora jer ne želi da krši princip koji je uspostavljen u dijalogu za razliku od Bisljimija koji, kako kaže, to čini sve vreme.

- Vodimo značajne razgovore i ukoliko napredujemo, obavestiću o tome - kazao je Petković.

Istakao je da je važno da se postigne sporazum u oblasti energetike i da Beograd insistira na sporazumima iz 2013. i 2015.godine o energetici čija je suština, navodi, da srpske kompanije treba da dobiju licencu za snabdevanje i distribuciju.

- To je ono što će da osigura snabdevanje električnom energijom severa KiM - rekao je Petković.

Dodao je da je Beograd u dijalogu tražio odgovore zašto se zaustavlja dopremanje lekova do srpskih bolnica na KiM, kao i pitanje interno raseljenih lica koja žele da se vrate, ali je potrebno da se obezbede bezbednosni, socijalni i ekonomski uslovi.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti