Četiri države povukle priznanje nezavisnosti Kosova: Selaković nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

13.05.2022

11:09

2

Autor: I.K.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana povodom zahteva Prištine za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

Četiri države povukle priznanje nezavisnosti Kosova: Selaković nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
nikola selaković katarina mihajlović (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

"Dve velike države rade na logističkoj podršci Prištini za dobijanje priznanja i obustavljanju povlačenja priznanja. Danas sam predao predsedniku Vučiću diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova", rekao je na početku obraćanja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika da proceni u kom trenutku će saopštiti o kojim je državama reč. Selaković je najavio i da će Beograd pokrenuti veliku diplomatsku akciju koja ima za cilj povlačenje priznanja tzv. Kosova od strane više zemalja.

On je rekao da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji.

"Naša država izložena je strahovitim pritiscima, da prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, da prihvatimo rušenje međunarodnog javnog prava na svoju štetu. Vlada SAD je jasno stavila do znanja da Vašingtonski sporazum poštuju. Priština je pokazala da ne poštuje sporazum datu reč... Priština je jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga. Radom naših službi, došli smo do informacija da najmanje dve velike države u ovom trenutku rade na logističkoj podršci Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja i kampanju povlačenja priznanja, a ja sam predao predsedniku Vučiću diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova - kazao je Selaković i dodao da su pred nama "burni i važni dani".

- Predsednik Vučić očekuje posetu Mišela, slede nam veoma važni poregovori koji se tiču cene gasa - kazao je Selaković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike