Zahtev tzv. Kosova neće biti na narednoj sednici Komiteta ministara

13.05.2022

11:17

0

Podnošenje kandidature nije baš naišlo na pozitivnu reakciju velikih sila, pre svih Nemačke i Francuske, koje smatraju da zbog ukrajinske krize nije pravi trenutak da se raspravlja o članstvu Kosova

Zahtev tzv. Kosova neće biti na narednoj sednici Komiteta ministara
profimedia

Komitet ministara koji bi sledeće nedelje trebalo da se sastane u Torinu, neće raspravljati o zahtevu Kosova za članstvo u Savet Evrope, saznaje Kosovo onlajn iz dobro obaveštenih izvora. To je zato što je dnevni red već zaključen, ali i zato što predsedavajuća Italija nije zainteresovana da na kraju svog predsedavanja to stavlja na agendu.

Isti diplomatski izvor navodi da podnošenje kandidature nije baš naišlo na pozitivnu reakciju velikih sila, pre svih Nemačke i Francuske, koje smatraju da zbog ukrajinske krize nije pravi trenutak da se raspravlja o članstvu Kosova.

Zbog toga bi tzv. Kosovo moglo ponovo da doživi poraz u međunarodnim organizacijama.

"Još je eksplicitnija reakcija država članica EU koje nisu priznale Kosovo, i zbog svega jasno je da ne postoji dovoljna podrška za razmatranje ovog zahteva. Naročito ne u ovoj aktuelnoj geopolitičkoj situaciji“, navodi izvor Kosovo onlajna.

Dodaje i da je jasno da bi Rusija, koja je nedavno izbačena iz Saveta Evrope, znala da iskoristi to što se jedan nepriznati entitet prima u organizaciju iz koje su oni isključeni.

Danas se u Beogradu održava sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koju je sazvao povodom zahteva Prištine za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Bonus video:

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti