Francuski ambasador o zahtevu Prištine za prijem u Savet Evrope: Ne podržavamo jednostrane poteze

13.05.2022

13:56

0

Autor: I.K.

Prištinska vlast nema podršku Francuske za podnošenje kandidature u SE

Francuski ambasador o zahtevu Prištine za prijem u Savet Evrope: Ne podržavamo jednostrane poteze
Tan2022-5-10_21406979_0 - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar smatra da je podnošenje zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope jednostrana odluka, a kako dodaje, Francuska ne podržava jednostrane poteze.

Naglasio je da je prioritet dijalog Beograda i Prištine.

Ambasador Košar je naglasio da bi dijalogu Prištine i Beograda pod hitno trebalo dati novu dinamiku.

"Podržavamo napore Miroslava Lajčaka, podržavamo poziv Nemačke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću  i kosovskom premijera Aljbinu Kurtiju. Kandidatura za Savet Evrope je jednostrana odluka, a mi ne podržavamo te odluke i smatramo da je prioritret dijalog. Prioritetne teme su: Zajedica srpskih opština, energetska pitanja i pitanja nestalih osoba. To je za nas prioritet“, izjavio je Košar.

Naglasio je da prištinska vlast nema podršku Francuske za podnošenje kandidature u SE jer jednostrani potezi mogu dovesti do podizanja napetosti. 

"Razumemo težnje Kosova da uđu u evropske institucije, i pozdravljamo činjenicu da su se uskladili sa evropskim stavovima što se tiče Ukrajine. Međutim, jednostrani potezi ne olakšavaju stvari i mogu da dovedu do pojačanja napetosti, prioritet je dijalog kako se vodi danas od strane EU uglavnom uz posredovanje i podršku unije“, kazao je on.

Na pitanje da li će Francuska glasati za ulazak Kosova u Savet Evrope ambasador kaže da se to pitanje za sada ne postavlja jer proces prijema traje dugo, zahteva mišljenje Parlamentarne skupštine, a zatim preispitivanje te kandidature.

"Prioritet Francuske je da uradimo sve, zajedno sa našim evropskim partnerima posebno sa Nemačkom da se dijalog nastavi na čvrstim temeljima i to je ono što je urgentno. Dakle mi smatramo da jednostrani potezi nisu korisni i mogu da ukoče jedan proces koji je već komlikovan i koji poslednjih meseci nije baš puno napredovao“, jasan je Košar.

Ambasador je podsetio na susret sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i izjavio da ga je obavezao na ovorenost u ovom teškom dijalogu  koji želimo da pokrenemo.

"Naši napori idu u tom pravcu, i to nam je cilj", kazao je Košar.

Za razliku od francuskog ambasadora u Srbiji, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da tzv. Kosovo pripada Savetu Evrope i da se raduje zajedničkom radu na promovisanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike