Selaković: Ako Priština postane član, Savet Evrope prekršiće sopstvene postulate

13.05.2022

10:35

0

Selaković je naveo i da takav potez pokazuje da Priština nema iskrenu nameru da kroz dijalog sa Beogradom dolazi do rešenja koja bi doprinosila stabilnosti i napretku regiona

Selaković: Ako Priština postane član, Savet Evrope prekršiće sopstvene postulate
TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIC

Privremene institucije samouprave u Prištini su apliciranjem za članstvo u Savetu Evrope još jednom dokazale da su neodgovornost i jednostranost princip njihovog funkcionisanja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dodajući da bi eventualni prijem Prištine u SE, tu organizaciju doveo u koliziju sa osnovnim postulatima na kojima počiva, jer Priština konstanto krši prava Srba.

Selaković je naveo i da takav potez pokazuje da Priština nema iskrenu nameru da kroz dijalog sa Beogradom dolazi do rešenja koja bi doprinosila stabilnosti i napretku regiona.

“Na ciničnu i apsurdnu opasku prištinske ministarke Donike Gervale Švarc da će Beograd podržati članstvo tzv. "Kosova" u Savetu Evrope, mogu samo da odgovorim da ćemo razmisliti o takvoj mogućnosti onog trenutka kada postane moguće da se u Savet Evrope učlanjuju pokrajine i regioni”, rekao je Selaković za Tanjug.

On je istakao da će Srbija kao suverena zemlja, reagovati na odgovoran način, diplomatskim i političkim sredstvima, na odluku Prištine da bezobzirno prekrši Vasingtonski sporazum, i tako ćemo, kaže, stati u odbranu, ne samo svojih interesa, već i osnovnih principa međunarodnog prava.

"Prijem samoproglašenog ''Kosova'' u Savet Evrope doveo bi tu organizaciju u koliziju sa postulatima na kojima počiva, jer kršenje ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na KiM je programska i ideološka konstanta u delovanju ove i svih prethodnih vlada privremenih institucija samouprave u Prištini”, dodao je Selaković.

Bonus video:

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti