Vređali svedoke, otkrivali tajne: Zakazano izricanje presude Gucatiju i Haradinaju

10.05.2022

05:20

0

Zasedanje će biti javno i moći će da se prati na engleskom, albanskom i srpskom jeziku

Vređali svedoke, otkrivali tajne: Zakazano izricanje presude Gucatiju i Haradinaju
Copyright Printscreen/scp-ks.org

Izricanje presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj u 10 časova, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Zasedanje će biti javno, a moći će da se prati na engleskom, albanskom i srpskom jeziku.

Prema optužnici, Gucati i Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i tužilaštvu, među kojima su i podaci koji su otkrili identitet pojedinih svedoka. Optuženi su, pri tom, iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun svedoka, te najavljivali da nameravaju da podriju rad Specijalizovanih veća Kosova.

Dvojica optuženih terete se za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao i za  krivično delo protiv javnog reda, te i po četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave što uključuje zastrašivanje u toku krivičnog postupka, odmazdu i povredu javnosti postupka. 

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su u Prištini, 25. septembra 2020. godine, a u pritvor u Hagu prebačeni su 25. i 26. septembra. Sudija Nikola Giju, kao sudija za prethodni postupak, potvrdio je 11. decembra 2020. optužnicu protiv njih, a 18. decembra 2020, prvi put su stupili pred sudiju u svojstvu optuženih.

scp-ks.org
Sudija Nikola Giju

 

Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, dok se Nasim Haradinaj nije izjasnio o krivici ni tom prilikom niti kasnije. Suđenje je počelo 7. oktobra 2021. godine, a dokazni postupak završen je 3. februara ove godine. 

Završna izlaganja  na suđenju, koje je trajalo 31 dan, održana su od 14. do 17. marta 2022.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike