BIA oštro demantuje Dika Martija: Srpski bezbednjaci ne planiraju nikakva ubistva

11.04.2022

11:41

0

Autor: I.K.

Povodom optužbi nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope oglasio se i advokat Goran Petronijević

BIA oštro demantuje Dika Martija: Srpski bezbednjaci ne planiraju nikakva ubistva
Profimedia Tanjug

Bezbednosno informativna agencija (BIA) uputila je pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem najoštrije osuđuje i demantuje, kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

Time BIA reaguje na navodne pretnje smrću nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope, koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima, Diku Martiju, koje, kako tvrdi, dolaze iz „određenih krugova srpskih obaveštajnih službi".

„U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA, i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana“, navodi se u saopštenju BIA.

Dik Marti je, naime, u intervjuu za švajcarski dnevnik „Miz o poen“, rekao da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Kako je objasnio, od tada se nalazi pod najvišom policijskom zaštitom i ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu, na šta on nije pristao.

U tom intervjuu Marti je rekao da pretnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova“.

Inače Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i „žutu kuću“, to jest trgovinu organima.

Povodom ovih optužbi reagovao je i advokat Goran Petronijević koji je ocenio da pretnje upućene nekadašnjem specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, mogu da dođu samo od MI6 (tajne obaveštajne službe Ujedinjenog Kraljevstva) ili od albanske obaveštajne službe, a nikako iz Srbije, jer je najviše Srbima stalo da on bude živ i da može da svedoči.

Profimedia
Dik Marti

 

Martijeve navode, koje je izneo u švajcarskim medijima da mu pretnje smrću "izgleda dolaze iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" Petronijević smatra "klasičnim primerom pripreme "lažne zastave".

"Ovo je rukopis MI-6, ali ne isključujem da je reč i o albanskoj obaveštajnoj službi. Oni su između ostalog najveći zaštitnici Albanaca i njihovih brljotina na Balkanu", rekao je beogradski advokat za Tanjug, kometarišući Martijeve tvrdnje iznete u švajcarskim medijima.

Petronijević podseća da je albanska obaveštajna služba bila obuhvaćena upravo Martijevim izveštajem o trgovini ljudskim organa na Kosovu i Metohiji, kao i OVK i delovi NATO.

Iako, kako kaže advokat, Marti nije konkretno imenovao NATO u izveštaju, između redova se moglo videti da oni nisu mogli ništa da rade bez NATO.

Podseća da je albanska obaveštajna služba izuzetno jaka u Švajcerskoj, imajući u vidu da više stotina hiljada kosovskih Albanaca živi u Švajcerskoj, kao i Albanaca iz Albanije.

Pretnje smrću koje su upućene Martiju, Petronijević smatra da su prvenstveno imale za cilj zastrašivanje Martija, da se slučajno na suđenjima ne bi pojavio kao svedok, kao i njegovu izolaciju od novinara i bilo kakvih drugih kontakata sa njim.

Printscreen/RAS Tv
Goran Petronijević

 

Takođe, advokat ne isključuje mogućnost ni da je albanska obaveštajna služba zajedno sa MI6 pripremala, kako kaže, neki atak prema Martiju u slučaju da izađe ili pokuša da svedoči.

Zbog toga, na ovaj način pripremaju, pretpostavlja Petronijević, osnov za tzv. "lažnu zastavu" - "udari po svome, pokaži na neprijateljsku zastavu".

Marti je, podseća Petronijević, prvi čovek do sada koji je ukazao na najkvalitetnije dokaze i izveo najbolje indicije i zaključke u vezi sa "žutom kućom" i trgovinom organima Kosovu i Metohiji.

"U izveštaju je ukazao na OVK, albansku obaveštajnu službu i delove NATO, koji su ili otuđeni, kriminalni, ili su samoizolovani - u pravcu da to izgleda da je to deo, ali bez njih ništa nije moglo da se uradi", rekao je advokat.

To je, kako ističe, mogao da uradi samo MI6 ili albanska obaveštajna služba.

"Odatle ide rukopis zastrašivanja svedoka, ućutkavanja, ubijanja svedoka, potplaćivanja svedoka. Pa to je nama već sve viđeno, samo u slučaju protiv Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom je ubijeno 13 svedoka. Preko 20 srpskih svedoka nije svedočilo ili je svedočilo u njegovu korist, potplaćeni ili zastrašeni", napomenuo je Petronijević.

Istakao je da, ako je bilo kome stalo da Dik Marti bude živ, da može da govori o tome što je pisao i istraživao - to su Srbi.

Izveštaj je Marti napisao 2010. godine, pa Petronijević smatra apsurdnim tvrdnje i navode da su se baš 2020. godine, kada su počeli procesi protiv šefova OVK u Hagu, pojavili Srbi da mu prete.

Na osnovu tog izveštaja pokrenuta je istraga protiv Hašima Tačija, kojem se sada sudi u Hagu.

Tači je 5. oktobra 2020. godine podneo ostavku na mesto predsednika Kosova, predao se Hagu, gde se od tada nalazi u pritvoru i čeka da mu počne suđenje.

Međutim u optužnici protiv njega kao ni drugih šefova OVK ne pominje se trgovina organima na KIM, već su optuženi za klasične ratne zločine, progon, mučenja, nezakonita pritvraranja i ubijanja nelojalnih Albanca, Srba, Roma...

Sud za ove zločine sa sedištem u Hagu, pod nazivom Specijalizovana veća Kosova, osnovan je upravo kao posledica Martijevog izveštaja, na osnovu zakona skupštine tzv. Kosova.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi