Zakazana nova statusna konferencija za nekadašnje lidere OVK: Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići ponovo pred sudom

15.03.2022

14:36

0

Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu

Zakazana nova statusna konferencija za nekadašnje lidere OVK: Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići ponovo pred sudom
Copyright Profimedia/scp-ks.org

Jedanaesta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske optuženih za niz ratnih zločina na KIM zakazana je za 24. mart.

Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, gde se u pritvorskoj jedinici nalaze sva četvorica optuženih.

Na konferenciji, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično, predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljaće o napretku postupka i obelodanjivanju dokaza, prevodima obelodanjenog materijala, istrazi koje su u toku, a od čijeg okončanja zavisi i početak predstojećeg suđenja.

Sudija je naložio i tužilaštvu i odbani da svoje pisane podneske u vezi sa ovom konferencijom podnesu do 21. marta.

Optuženi Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići će najverovatnije kao i do sada konferenciju pratiti video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove ce stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Tači i ostali su uhapšeni 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike