Pritisci na Srbiju, napadi na Srbe: Albanci prave spiskove, uništavaju imovinu, pljačkaju crkve, hoće li Lajčak privesti dijalog kraju?

08.05.2022

17:45

0

Od kad je u Prištini na vlasti Aljbin Kurti, za 50 odsto je uvećan broj napada na Srbe

Pritisci na Srbiju, napadi na Srbe: Albanci prave spiskove, uništavaju imovinu, pljačkaju crkve, hoće li Lajčak privesti dijalog kraju?
napadi na srbe na kim - Copyright Kancelarija za KIM/Tanjug/Zoran Žestić/Kosovo online

Spiskovi Srba osumnjičenih za "podrivanje ustavnog poretka" zbog mirnih protesta, upadi u srpske kuće, paljenje vozila, pljačkanje crkava... Sve to podiže tenzije i stvara strah kod ono malo preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

Specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku za tri meseca ističe mandat, a rešenje u dijalogu Beograda i Prištine se ne nazire. Mnogi su potez nemačkog kancelara Olafa Šolca da organizuje sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem protumačili kao pokušaj te zemlje da se aktivnije uključi u proces normalizacije odnosa. Da li će u tome i uspeti, ostaje da se vidi.

Miroslav Lajčak, inače, stupio je na ovu dužnost 4. aprila 2020. godine, prvobitno na godinu dana, a potom mu je prošle godine produžen mandat do 31. avgusta 2022. godine.

Nemački analitičar i član Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber ocenio je da to što nije bilo zajedničkog saopštenja nakon nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Berlinu, pokazuje da je sastanak prošao bez rezultata.

Veber smatra da bi pregovori 13. maja trebalo konačno da se realizuju kako bi se videlo da li su razgovori u Berlinu doneli bilo kakav napredak, ma koliko mali, koji bi pomogao u deblokadi dijaloga, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Gazetu ekspres.

Printscreen / Youtube
Bodo Veber

 

Prema mišljenju Vebera, poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca na sastanak u Berlinu i višednevna turneja šefice nemačke diplomatije Analene Berbok po Zapadnom Balkanu pokazuju obnovljeno interesovanje za oživljavanje politike proširenja prema regionu.

I dok se na najvišem nivou traži rešenje, dotle su Srbi gotovo svakodnevno na meti Albanaca na KiM.

Opravdano uznemirenje izazvala je činjenica da postoje spiskovi na kojima su Srbi, učesnici septembarskih protesta, te da oni koji dobiju poziv treba da se jave na razgovor u Prištinu. Vršilac dužnosti komandira Severne policijske stanice major Goran Živković na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica objasnio je da je na jednom spisku 58 osoba koje se sumnjiče za navodno kršenje ustavnog poretka KiM, dok su na drugom spisku imena 14 Srba koji se terete za teško ubistvo u pokušaju, ometanje službenih lica i još dva tri krivična dela. Na spisku se nalaze osobe koje žive u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Istovremeno na prelazima Jarinje i Brnjak stacionirani su policijski "hameri", što bez sumnje predstavlja demonstraciju sile i zastrašivanje.

Tim povodom gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je da posle 20 godina rada u kosovskim institucijama, od toga 18 godina u bezbednosnom sektoru, do sada ovakvu situaciju nije imao.

Youtube printscreen
gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević

 

"Jednostavno ne postoji komunikacija sa centralnim vlastima koje opštine sa srpskom većinom ne tretiraju ravnopravno kao ostale opštine pa se postavlja pitanje da li su građani u ovim opštinama ravnopravni. Ono što je sigurno zabrinjavajuće su spiskovi koje su centralne vlasti napravile. Protesti koji su se desili u septembru su bili isključivo reakcija na odluku Prištine kojom je ukinuta sloboda kretanja Srbima na severu Kosova", naveo je Radojević.

Poslednji u nizu napada je pljačka kuće porodice Dragoljuba Stevića u Gračanici. Nepoznati lopovi upali su kroz prozor, ispreturali kuću, odneli zlatan nakit i novac koji je nesrećni čovek skupljao za magnetnu rezonancu pred zakazanu operaciju.

 

Krajem aprila napadnut je trinaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti u Babinom Mostu, ispred kafića u srpskom delu sela. U napadu na srpsku decu je učestvovalo desetak napadača starosti oko dvadeset godina, koji su govorili i psovali na albanskom jeziku, nakon čega su se udaljili iz sela, izvestili su tada lokalni mediji, dodajući da su srpska deca već nekoliko puta bila na meti iste grupe napadača. 

Početkom aprila opljačkana je crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu, pola časa nakon ponoći. Iz krstionice je uzet sef, koji je crkvenim kolicima odnet na groblje iznad crkve, gde je otvoren i iz njega je uzeta veća količina novca namenjenog za promenu poda u ovoj crkvi i za izgradnju crkve u selu Pančela. Od početka ove godine opljačkano i oskrnavnjeno jedanaest pravoslavnih crkava. 

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
opljačkana crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu

 

U selu Kovrage u opštini Istok početkom februara opljačkana kuća povratničke porodice Miška Pumpalovića, a nepoznati počinioci u kuću su mu upali dok je bio na lečenju u centralnoj Srbiji. Huligani su odneli deo nameštaja, frižider, šporet, veš mašinu, alat i posuđe.

Nepoznati počinioci provalili su februara ove godine i u porodičnu kuću sedamdesetogodišnje Slavujke Stojanović iz sela Poneš, u opštini Gnjilane i iz nje odneli stvari u vrednosti od preko dve hiljade evra. Ukradeni su skupoceni televizor, bela tehnika i drugo pokućstvo, dok je ona bila na putu u poseti sinu.

Foto:Kancelarija za KIM
opljačkana kuća Miška Pumpalovića

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedavnom obraćanju javnosti ocenio je da dijalog sa Prištinom gotovo da više ne postoji, i da "gospoda iz Prištine ne žele dijalog", te da su odbili i sastavljanje zajedničkog saopštenja. Vučić kaže da je mnogo ozbiljnije to što se naša situacija na Kosovu pogoršala, pogotovo u svetlu dešavanja u Ukrajini i zbog činjenice da je ruski predsednik Vladimir Putin uporedio Kosovo i Donbas.

Vučić je takođe naveo da od kad je na vlasti Aljbin Kurti za 50 odsto je uvećan broj napada na Srbe.

-Na to niko nije reagovao. Suočeni smo i sa neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se zbiva na KiM i kršenjem međunarodnog javnog prava, i brisanjem Rezolucije 1244, licemerjem dela zapadnog sveta koji se poziva na povelju UN, a istovremeno ne poštuje Rezoluciju 1244", kazao je predsednik.

Tanjug/Jadranka Ilić
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

On je najavio i da će Srbija odgovoriti jakom diplomatskom ofanzivom ukoliko Priština prekrši Vašingtonski sporazum, te da će uslediti nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je takođe da će Srbija, u slučaju da Kosovo aplicira za članstvo u Savet Evrope aktivirati svaku politiku odbrane interesa Srbije na KiM u domenu političkih i diplomatskih sredstava.

-Svako ko misli da ćemo sedeti skrštenih ruku dok se brutalno krše Briselski i Vašingtonski sporazum vara se. Borićemo se na svaki moguću način, poručio je Selaković napominjući da Zapad već na određeni način ide ka tome da zahteva od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali da se Srbija bori da ne ide u tom smeru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike