Novi pritisci ili rešenje na pomolu: Šolc i Lajčak sa Vučićem i Kurtijem, može li sastanak u Berlinu da donese boljitak?

02.05.2022

18:50

0

Sastanci u sredu trebalo bi da budu podrška Dijalogu Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa, saopšteno je iz EU

Novi pritisci ili rešenje na pomolu: Šolc i Lajčak sa Vučićem i Kurtijem, može li sastanak u Berlinu da donese boljitak?
politika - Copyright 24sedam/AP Photo/Pexel

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na odvojene sastanke u Berlin, u sredu 4. maja. U Berlin je pozvan i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, koji će se takođe sastati sa nemačkim kancelarom, a imaće i odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

Sastanci u sredu trebalo bi da budu podrška Dijalogu Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa, saopšteno je iz EU.

Predsednik Srbije, međutim, istakao je da nema prevelikih očekivanja od razgovora u Berlinu.

-Od susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom očekujem da saslušam primedbe na ponašanje Srbije i da imam priliku da kažem stav Srbije. To je sve, ni loše ni dobro. Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija, rekao je Vučić.

Ukazao je da situacija što se tiče KiM nije dobra, i da sve ide ka tome da Srbi odande budu oterani, a da Srbija prizna kosovsku nezavisnost. On je dodao i da ima veliku strepnju ne samo zbog neodgovornosti i neozbiljnosti Kurtija, već više zbog mnogih na zapadu koji podržavaju takvu politiku.

-Nemamo šta dobro od razgovora o KiM da očekujemo jer i ne razgovaramo, ne svojom željom već željom onih koji ne žele da primene ni ono što su potpisali pre devet godina. Niko njih i ne tera, ali teraju nas, od tablica do svega drugog što je sporedno u Briselskom sporazumu. A ono što je važno i ne pominju ili daju objašnjenje da će se o tome govoriti nekada", naveo je Vučić i zaključio da iako podržava dijalog, danas sa Kurtijem taj dijalog ne postoji.

Kako u izjavi za 24sedam kaže analitičar Dragomir Anđelković, format sastanka u Berlinu bez susreta Vučića i Kurtija jasno stavlja do znanja da će Nemci nastaviti sa prisiljavanjem Srbije da se prema Kosovu odnosi kao državi. Iako ne očekuje bilo kakav korak koji bi išao Beogradu u korist, Anđelković ocenjuje da je zapad intenzivirao angažman po pitanju Dijaloga kako bi iskoristili trenutnu Ukrajinsku krizu, te udaljili Rusiju od Srbije.

-Nacionalna tragedija bi bilo priznanje nezavisnosti. Očekujem još veći pritisak, ali Beograd ne sme to da prihvati, po cenu zatezanja odnosa sa Zapadom, poručuje Anđelković dodajući da Zapad može da zapreti povlačenjem investicija i da nastavi sa ekonomskim pritiscima, ali da Beograd ne sme da odustane.

-To bi izazvalo novu krizu, nove srpske izbeglice i još veće sukobe, izričit je Anđelković.

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić "biti stavljen pred izbor: da se Srbija ili pridruži EU sankcijama Rusiji, ili da EU suspenduje pretpristupni proces".  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike