Milivojević: Susret Vučića i Šolca - pokušaj Nemačke da odblokira dijalog Beograda i Prištine

03.05.2022

10:36

0

U Berlinu će, pored Kosova i Metohije, od ostalih tema biti zastupljeni ukrajinska kriza, region pre svega BiH i bilateralni odnosi

Milivojević: Susret Vučića i Šolca - pokušaj Nemačke da odblokira dijalog Beograda i Prištine
Tan2022-5-3_12050119_0 - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Penzionisani diplomata Zoran Milivojević rekao je danas da će u susretu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Srbije Aleksandra Vučića dominirati pitanje KiM i da je to pokušaj Nemačke da odblokira dijalog i da se aktivno uključi u rešavanje kosovskog pitanja.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na odvojene sastanke u Berlin, u sredu 4. maja. U Berlin je pozvan i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, koji će se takođe sastati sa nemačkim kancelarom, a imaće i odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

U izjavi za Tanjug, Milivojević je rekao da ne očekuje da će biti postignut značajniji pomak po pitanju KiM, osim ukoliko SAD ne izvrše pritisak na Kurtija, da će sutra u Berlinu od ostalih tema biti zastupljeni ukrajinska kriza, region pre svega BiH i bilateralni odnosi.

Ističe da poziv da u Berlin dođu i predsednik vlade Privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. pokazuje interes Nemačke da se aktivno uključi u rešavanje kosovskog čvora i to na nivou ove vlade Šolca.

Milivojević kaže da je to pokušaj da se deblokira dijalog koji je već duže vreme zamrznut, zbog stavova Prištine, i da je cilj Nemačke da se obnovi dijalog na najvišem nivou i da se aktivira EU, odnosno Lajčak, za čije dve godine mandata nismo došli do značajnijeg rezultata.

"Nemačka na taj način daje do znanja da kosovsko pitanje smatra temom od značaja za Evropu i EU i da stoji na strani da je EU kao posrednik praktično nadležna za rešavanje ovog pitanja i da je interes Nemačke i EU da se to pitanje što pre reši. Nova vlada je na istim pozicijama kao i vlada Merkelove, a to je da jedino rešenje priznanje kosovske nezavisnosti i da nema promena granica, a to znači da je Srbija bez KiM", poručuje Milivojević.

On ne očekuje mnogo od sastanka, ukoliko se ne promeni nešto u nastupu prištinske strane.

Na pitanje da li Šolc može da primora Kurtija na konstruktivniji pristup, Milivojević odgovara da ključni uticaj na prišstinsku stranu ima Vašington.

"Nisam ubeđen da Šolc ima snagu i mogućnost da odlučujuće utiče na Kurtija. Ako ne bude rezultata sutra u tom smislu, ako Kurti ne bude menjao svoj stav, onda je jasno da jedini suštinski uticaj na Kurtija i Prištinu ima Vašington i od toga će zavisiti i dalji napredak i dijaloga i rešavanja kosovskog pitanja", smatra Milovojević.

Što se tiče Ukrajine, penzionisani diplomata ističe da je interes Nemačke da i sa svoje strane da do znanja da se očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji i da se priključi zapadnoj strukturi na tim pozicijama sa predtekstom da Srbija u okviru svojih evrointegracija treba da se usaglašava sa evropskom spoljnom politikom.

"To pitanje sada ima apsolutni prioritet u zapadnim centrima moći i to je linija na osnovu koje se gleda na lojalnost Srbije evropskom putu i zapadnoj politici. Srbija je iznela svoje principijelne stavove dva puta glasajući protiv Rusije u Savetu bezbednosti i nema nikakvih razloga da se na Srbiju dalje vrši pritisak", poručuje Milivojević.

On ističe da je veoma važna tema za Nemačku i EU region, a pre svega BiH i dodaje da je Nemačka je vrlo aktivna po tom pitanju, jer je tu Visoki predstavnik Kristijan Šmit, a sem toga Nemačka je imenovala svog specijalnog izaslanika Saracena, a ima ga i na nivou Bundestaga.

AP Photo
Kristijan Šmit

 

"To pokazuje poseban nemački interes za BiH i region i ključna tema kada je u pitanju region biće bezbednost, nastojanje da se region što je pre moguće uključi u evrointegracije i da na toj liniji se garantuje bezbednost i stabilnost regiona. Druga stvar je nemački interes da se dva nezavršena posla BiH i KiM reše u korist integracije regiona u transatlansku zajednicu", naglašava Milivojević.

On dodaje da srpska strana insistira na poštovanju izvornog Dejtona i formuli koja obezbeđuje mir i stabilnost i daje garancije Republici Srpskoj i srpskom narodu, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da samo na toj osnovi treba tražiti rešenje.

Što se tiče bilateralnih odnosa, Milivojević ističe da će to biti najlakša tema i najproduktivniji deo razgovora.

"Ovo je prva poseta na najvišem nivou posle političkih promena u Nemačkoj i dolaska na vlast koalicije socijaldemokrate-zeleni-liberali. Sasvim prirodno je da je jedna od tema budu bilateralni odnosi, koji su na uzlaznoj liniji, posebno u ekonomskom delu i ovo će biti prilika da se potvrdi taj uzlazni trend i da se oni potvrde u svim drugim sferama", zaključuje Milivojević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike