Korak po korak od dolaska na biračko mesto do ubacivanja glasačkog listića u kutiju (UPUTSTVO)

31.03.2022

17:50

0

U prostoriji za glasanje mora biti istaknuta zastava Srbije

Korak po korak od dolaska na biračko mesto do ubacivanja glasačkog listića u kutiju (UPUTSTVO)
izbori_glasanje_21062020_0009 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Izborna tišina počinje u ponoć 31. marta i traje do nedelje, 3. aprila do 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta. 

Istovremeno se održavaju parlamentarni, predsednički i u pojedinim opštinama lokalni izbori, što iziskuje poseban način uređenja biračkog mesta, ali i činjenicu da birači moraju dobro da obrate pažnju koji listić ubacuju u koju kutiju. Republička izborna komisija utvrdila je da je ukupan broj glasača za predstojeće izbore 3. aprila - 6.501.689. Konačan broj birača biće utvrđen tri dana pre održavanja izbora, najkasnije do 31. marta, odnosno danas.

Na samom ulazu u prostoriju gde će građani glasati mora postojati oznaka biračkog mesta i moraju da budu istaknute izborne liste kandidata za poslanike, za predsednika, a na mestima gde se održavaju i lokalni izbori, i lista sa kandidatima za odbornike. 

U prostoriji za glasanje mora biti istaknuta zastava Srbije.

Na poseban način moraju biti postavljeni paravani, tako da obezbede apsolutnu tajnost glasanja birača. 

Svaki građanin koji dođe na biračko mesto, prvo mora da dokaže da to pravo nije već iskoristio, tako što će član biračkog odbora UV lampom proveriti da nema tragova spreja na prstu birača. 

Zatim se uz odgovarajući lični dokument dokazuje identitet birača, a potom se ime birača pronalazi u biračkom spisku, gde se i potpisuje kao dokaz da je došao i obavio glasanje. 

Zatim član biračkog odbora sprejom obeležava prst birača da je glasao, kako ne bi mogao da ponovi to na nekom drugom mestu.  

Potom birač dobija glasačke listiće u zavisnosti od toga koji se izbori održavaju na tom mestu. Osim parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji se odvijaju na teritoriji cele zemlje, lokalni izbori se održavaju u 13 opština, tako da će samo na tim biračkim mestima građanin koji glasa dobiti tri različita lista.

Prema odluci Republičke izborne komisije, glasački listić za parlamentarne izbore je sive boje, a za predsedničke izbore je plave boje. Listić na kojem će se birači opredeljivati za odbornike razlikuje se od opštine do opštine i tu odluku donosile su gradske izborne komisije. Tako će, na primer, u Kladovu biti zelene boje, u Boru i Aranđelovcu rezedo, u Medveđi, Doljevcu, Kuli, Majdanpeku, Sečnju, Smederevskoj Palanci, Bajinoj Bašti, Lučanima, Sevojnu i Beogradu bele boje.

Član biračkog odbora trebalo bi da pouči birača o svemu tome. 

Glasač potom odlazi do paravana gde glasa, a onda glasačke listiće ubacuje u odgovarajuće kutije. Prema uputstvu, redom bi trebalo da budu postavljene kutija za parlamentarne izbore, pa za predsedničke i na kraju lokalne, na mestima gde se oni održavaju.

Paravani za glasanje moraju da budu postavljeni tako da niko od prisutnih u sali, članova biračkog odbora, posmatrača ili drugih glasača ne može da vidi kako neko glasa, pa bi samim tim otvor paravana trebalo da bude okrenut ka zidu uz razmak od najmanje metar između dva paravana. Takođe, na biračkom mestu može da bude onoliko birača koliko ima paravana. 

Na biračkom mestu ne smeju biti istaknuta partijska obeležja niti simboli predsedničkih kandidata. 

Prema predlogu Ministarstva spoljnih poslova, Republička izborna komisija donela je odluku o određivanju 77 biračkih mesta u inostranstvu na izborima za poslanike Narodne skupštine i predsednika Republike. U svim državama osim u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD, glasanje će biti obavljeno 3. aprila u periodu od sedam do 20 časova, dok će zbog vremenske razlike u tri pomenute zemlje glasanje biti obavljeno 2. aprila od sedam do 20 časova prema lokalnom vremenu, s tim da se rezultati glasanja ne smeju saopštavati pre nego što u Srbiji bude završeno glasanje.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike