Beli, plavi i sivi: Koja će se sve imena kandidata i stranaka naći na glasačkim listićima 3. aprila

10.03.2022

19:45

0

U nedelju, 3. aprila građani će glasati na lokalnim izborima u 13 opština i gradova i parlamentarnim i predsedničkim izborima

Beli, plavi i sivi: Koja će se sve imena kandidata i stranaka naći na glasačkim listićima 3. aprila
Ilustracija - Copyright ATAImages/ A.A.

Lokalni u 13 opština i gradova, parlamentarni i predsednički izbori biće održani 3. aprila. Nadležne izborne komisije, gradske i republička, odredile su i boju listića na kojima će građani zaokružiti imena kandidata za odbornike, poslanike, kao i za predsednika Srbije. 

Tako će glasački listić za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine biti odštampan na papiru sive boje, dok će za glasanje na izborima za predsednika Republike glasački listić biti plave boje. Prema odluci Gradske izborne komisije za Beograd, glasački listići za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada štampaće se na papiru bele boje.

Izbori za gradske skupštine biće održani u Beogradu i Boru, a za skupštine opština u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Prva lista za parlamentarne izbore koja je proglašena je lista „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve“, uz koju je podneto 57.007 izjava birača koji podržavaju tu izbornu listu. Samim tim, na listiću na kojem će građani davati svoj glas za poslanike, ova lista će biti pod brojem jedan.

To, međutim, nije slučaj i sa listićem na kojem će biti predsednički kandidati, jer se redosled određuje žrebom. 

Rok za podnošenje kandidatura i prijava lista za izbore ističe 12. marta u ponoć, a pravo glasa ima oko 6,8 miliona ljudi.

Aleksandar Vučić zvanično je proglašen za predsedničkog kandidata rešenjem Republičke izborne komisije. On je zajednički kandidat „Koalicije Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) – Ivica Dačić, Saveza vojvođanskih Mađara – Vajdasági Magyar Szövetség (SVM-VMSZ) - Ištvan Pastor - István Pásztor.

Uz Predlog kandidata podneto je i 148.846 pravno valjanih overenih pismenih izjava birača da podržavaju navedeni predlog kandidata.

Prethodno je RIK doneo rešenje kojim proglašava Milicu Đurđević Stamenkovski za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 3. april 2022. godine.

rik.parlament.gov.rs
 

 

Na sednici Republičke izborne komisije 8. marta, za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine proglašena je Izborna lista Boris Tadić – Ajmo ljudi – Socijaldemokratska stranka – Nova stranka – 1 od 5 miliona – Tolerancija Srbije – Ujedinjeni pokret Zelenih Srbije – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca.

Tokom sednice proglašena je i izborna lista „Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa" i doneto je rešenje kojim se utvrđuje da ta izborna lista ima položaj izborne liste nacionalne manjine na predstojećim izborima.

Na prethodnoj sednici 6. marta, RIK je doneo rešenje kojim se dr Miloš Jovanović proglašava za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 3. april 2022. godine, a na predlog Koalicije „Za kraljevinu Srbiju - DSS”. Uz predlog kandidata podnete su ukupno 11.232 pravno valjane overene pismene izjave birača da podržavaju ovaj predlog kandidata.

Na istoj sednici doneto je i rešenje kojim se Zdravko Ponoš proglašava kandidatom za predsednika Republike na izborima raspisanim za 3. april, na predlog Grupe građana za ujedinjenu, pravednu i stabilnu Srbiju.

Uz predlog kandidata je podneto ukupno 11.786 pravno valjanih overenih pismenih izjava birača da podržavaju navedeni predlog kandidata.

Na sednici održanoj 1. marta 2022. godine, proglašena je izborna lista „Zajedno za Vojvodinu -  Vojvođani” (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu) za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine. Uz izbornu listu podneto je 5.237 pravno valjanih overenih izjava birača koji podržavaju navedenu izbornu listu. Komisija je donela i rešenje kojim se ova izborna lista proglašava izbornom listom nacionalne manjine.

rik.parlament.gov.rs
 

 

U nastavku sednice, RIK je proglasio i izbornu listu „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine i doneo rešenje kojim je utvrdio da navedena izborna lista ima položaj izborne liste nacionalne manjine.

Na sednici održanoj 23. februara Republička izborna komisija proglasila je izbornu listu Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine. Uz izbornu listu podneto je 10.469 pravno valjanih overenih izjava birača koji podržavaju navedenu izbornu listu.

Nešto ranije, RIK je doneo rešenje o proglašenju izborne liste Suverenisti – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ZZZS) za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine. Uz izbornu listu podneto je 10.104 pravno valjanih overenih pismenih izjava birača da podržavaju navedenu izbornu listu.

Takođe, proglašena je i Izborna lista Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine. Uz izbornu listu podneto je 12.236 pravno valjanih overenih pismenih izjava birača da podržavaju navedenu izbornu listu.

Na sednici Republičke izborne komisije 20. februara doneto je rešenje o proglašenju izborne liste Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine. 

Republička izborna komisija donela je i rešenje o proglašenju izborne liste Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Usame Zukorlić za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, kao i rešenje o utvrđivanju da ta izborna lista ima položaj izborne liste nacionalne manjine na izborima.

rik.parlament.gov.rs
 

 

Izborna lista Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka) za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine proglašena je na sednici 19. februara. Tada je doneto i rešenje o proglašenju izborne liste Dr Miloš Jovanović- Nada za Srbiju - Srpska koalicija NADA - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 3. april 2022. godine.

Dan ranije proglašena je i izborna lista Vajdasági Magyar Szövetség - Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, uz koju su podneta 8.743 pravno valjane overene izjave birača koji podržavaju navedenu izbornu listu. Doneto je i rešenje da ova lista ima položaj izborne liste nacionalne manjine.

Proglašena je i izborna lista Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine. Uz izbornu listu podneto je 11.239 pravno valjanih overenih izjava birača koji podržavaju navedenu izbornu listu. Prethodno je doneto i rešenje kojim se proglašava izborna lista Ivica Dačić - premijer Srbije, koju je podnela Koalicija: Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i „Zeleni Srbije“, za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 3. april 2022. godine. Uz izbornu listu podneto je 22.714 pravno valjanih overenih pismenih izjava birača da podržavaju navedenu izbornu listu.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike