Srbi u dijaspori glasaće 3. odnosno 2. aprila na 77 biračkih mesta, evo i u kojim državama

14.03.2022

09:21

0

Prema predlogu Ministarstva spoljnih poslova, biće otvoreno 77 biračkih mesta

Srbi u dijaspori glasaće 3. odnosno 2. aprila na 77 biračkih mesta, evo i u kojim državama
Republička izborna komisija rik.parlament.gov.rs 4 - Copyright rik.parlament.gov.rs

Republička izborna komisija donela je odluku o određivanju biračkih mesta u inostranstvu na izborima raspisanim za 3. april. 

Prema predlogu Ministarstva spoljnih poslova, biće otvoreno 77 biračkih mesta, gde će srpski državljani moći da iskoriste svoju građansku dužnost te daju svoj glas za kandidate za poslanike Narodne skupštine i predsednika Republike. 

Prema ovoj odluci, biračka mesta biće otvorena u sledećim državama: Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Katar, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, Severna Makedinija, SAD, Slovačka, Slovenija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

Članovi RIK potvrdili su i odluku da će u svim državama osim u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD, glasanje biti obavljeno 3. aprila u periodu od 7 do 20 časova, dok će zbog vremenske razlike u tri pomenute zemlje glasanje biti obavljeno 2. aprila od 7 do 20 časova prema lokalnom vremenu, s tim da se rezultati glasanja ne smeju saopštavati pre nego što u Srbiji bude završeno glasanje.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, za glasanje se prijavilo oko 40.000 građana.

Ovo je, inače, najveći broj biračkih mesta koji će biti otvoren u inostranstvu od 2004. godine, kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu, a najveći je broj i prijavljenih birača od kada se izbori sprovode i u inostranstvu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike