Po kojim kriterijumima se određuje biračko mesto? Evo koliko najmanje, a koliko najviše birača može da bude

20.03.2022

18:00

0

Biračko mesto na kojem možete da ispunite svoju građansku dužnost određuje lokalna izborna komisija

Po kojim kriterijumima se određuje biračko mesto? Evo koliko najmanje, a koliko najviše birača može da bude
referendum_pokrivalice_16012022_0021 - Copyright Milan Maricic/ATAImages

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, raspisani su za 3. april. Utvrđen je i ukupan broj birača -  6.584.376 ljudi.

Pre glasanja svi sa pravom glasa trebalo bi da dobiju poziv za glasanje, ali na biračko mesto možete i bez njega, bitno je samo poneti neki lični dokument (ličnu kartu) kojom se utvrđuje identitet osobe koja glasa.

Biračko mesto na kojem možete da ispunite svoju građansku dužnost određuje lokalna izborna komisija, osim za glasanje u inostranstvu i u zavodima za izvšenje krivičnih sankcija.

Pre svega, biračko mesto određuje se tako da bude lako dostupno biračima. Ono može da obuhvati, deo jednog naseljenog mesta, celo mesto ili više njih, a to zavisi od broja birača. Njih na jednom mestu može da bude najmanje 100, a najviše 2.500. U pojedinim slučajevima komisija može da dozvoli da na jednom mestu bude više od 2.500 birača, ukoliko ne postoje uslovi da se otvori više glasačkih mesta, ili da ih bude manje od 100 ako bi potencijalnim glasačima to otežalo odlazak na glasanje.

Za biračka mesta se određuju prevashodno prostori u javnoj svojini, a tek izuzetno u privatnoj. Prostor za manje od 1.000 glasača na jednom mestu mora biti bar 30 kvadrata, dok za više od tog broja mora biti bar 50 kvadratnih metara.

Na ulazu na biračko mesto mora jasno da bude istaknuta oznaka biračkog mesta, zbirna izborna lista kandidata i informativni posteri. U prostoriji mora da bude istaknuta zastava Srbije.

Birač prvo dolazi kod člana odbora koji rukuje UV lampom. Zatim se utvrđuje njegov identitet, proverava birački spisak, pa se birač prosleđuje do člana odbora koji rukuje sprejom za obeležavanje prsta glasača. Ukoliko je potrebno, naredni član biračkog odbora podučava glasača o načinu na koji se glasa, budući da se održavaju i predsednički i parlamentarni, a u 13 opština i lokalni izbori, te nakon toga birač pristupa mestu za glasanje. 

Kako bi se obezbedila tajnost glasanja, moraju postojati paravani tako da drugi glasači ili članovi biračkog odbora ne mogu da vide kako glasač popunjava listić. 

Biračko mesto mora da bude uređeno tako da osobe sa invaliditetom imaju nesmetan prilaz. 

Na svakoj glasačkoj kutiji mora biti jasno istaknuta lista kandidata, kako bi glasačima bilo jasno u koju kutiju ubacuju koji glasački listić. 

Ukoliko se istovremeno održavaju i parlamentarni i predsednički i lokalni izbori, kao što će biti slučaj 3. aprila, glasanje se obavlja na mestu koje je određeno za parlamentarne izbore. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike