Novi napadi na Srbiju: Švarc-Šiling i Incko apeluju da se našoj zemlji oduzme status kandidata za učlanjenje u EU

02.03.2022

15:42

3

Iznose sramne optužbe i pozivaju NATO u BiH na granicu sa Srbijom

Novi napadi na Srbiju: Švarc-Šiling i Incko apeluju da se našoj zemlji oduzme status kandidata za učlanjenje u EU
siling incko - Copyright Profimedia

Bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu i predsednici EK Ursuli fon der Lajen, zatražili su od Evropske komisije da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU, a od NATO-a garancije da će zaštititi stanovništvo BiH, prenosi “Dojče vele”.

Takođe smatraju i da se Srbiji "treba oduzeti status kandidata za učlanjenje", pozivajući se na prvog visokog predstavnika u BiH Karla Bilta koji je pre nekoliko dana na Tviteru napisao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji "diskvalifikuje iz procesa učlanjenja", kao i da "za zemlje, koje ne dele evropske vrednosti, zapravo nema mesta u EU", prenosi DW.

Pozivajući se na aktuelnu situaciju u Ukrajini, navode da "24. februar 2022. godine predstavlja crni dan u istoriji Evrope, jer postoji opasnost da bi ovakva agresija na jednu suverenu državu mogla podstaknuti "druge diktatore na slične korake" i navode da ih Putinov način ratovanja podseća na rat u BiH i artiljerijski teror nad stanovnicima Sarajeva.

Sramne optužbe, pozivaju NATO u Brčko i granicu BiH sa Srbijom

“Milorad Dodik i Aleksandar Vučić mogli bi da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat u BiH ili na Kosovu", tvrde i dodaju da “Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih, te navode da se stoga pribojavaju da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

U zajedničkom pismu pozivaju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da pruži “snažne garancije stanovništvu Bosne i Hercegovine da neće biti ostavljeni na cedilu, kao pre 30 godina" i zatražili slanje NATO-trupa na Brčko-koridor i granicu BiH sa Srbijom, pozivajući se na Stoltenbergovu nedavnu izjavu kada je rekao da Kremlj nastoji da “NATO i EU dovede u situaciju da pruže manje podrške svojim partnerima".

"Zato naš kolektivni odgovor mora biti davanje još veće podrške zemljama kao što su BiH , Moldavija i Gruzija”, izjavio je tom prilikom Stoltenberg.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike