Nedelja usred srede: Meta na Vučića, Rio Tinto adio, napustio nas Radovan Beli Marković

26.01.2022

20:00

0

Priština najavljuje mogućnost da ne dozvoli Srbima na KiM da glasaju na aprilskim izborima

Nedelja usred srede: Meta na Vučića, Rio Tinto adio, napustio nas Radovan Beli Marković
sreda - Copyright 24sedam/Tanjug/YouTube

Pripadnici srpskih službi bezbednosti su na nogama, jer je iz jedne evropske zemlje dostavljena informacija da je pripreman atentan na predsednika Aleksandra Vučića.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada Srbije, na zahtev ekoloških organizacija, poništila sve akte kompaniji Rio Tinto za eksploataciju ruda.

Dobitnik brojnih prestižnih nagrada, književnik Radovan Beli Marković, preminuo je u 75. godini.

Planiran atentat na predsednika Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je javnosti da je posredstvom Evropola srpska policija sredinom januara dobila informaciju pod oznakom hitno da organizovana kriminalna grupa ima za cilj ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pripadnicii MUP-a i BIA, zajedno sa Evropolom, pokrenuli su opsežnu akciju na utvrđivanju identiteta svih pripadnika zločinačke organizacije, na čijem je čelu Radoje Zvicer, crnogorski državljanin za kojim je Srbija već raspisala poternicu.

Tanjug/Dragan KujundžićPixabay/Mup
 

Atentat je trebalo da se izvrši u februaru, potvrdila je premijerka Ana Brnabić koja je napomenula da je kao jedna od mera, pojačano obezbeđenje predsednika Srbije.

Ovim povodom i Uprava policije Crne Gore kao i Specijalno državno tužilaštvo preduzimaju određene aktivnosti. Prema navodima tamošnjih medija, za atentat na predsednika Vučića angažovan je profesionalac poreklom iz Čečenije koji je, prema planu, trebalo da likvidira Vučića snajperom sredinom februara za honorar od čak milion evra. Reč je o profesionalnom snajperisti koji je prošao ratišta u svojoj zemlji. 

Nabavljena je i moderna puška, a ubistvo je planirano za prvu polovinu februara. Atentat je naručen iz Južne Amerike, a snajperista je u Srbiju trebalo da stigne preko teritorije Bosne i Hercegovine.

Dobre vesti za građane

Predsednik Srbije, prepustio je nadležnim organima da vode istragu planiranog atentata i brinu o njegovoj bezbednosti, a on je  sa građanima podelio dobre vesti. Jedna od njih je da će se već sredinom marta na srpskim prugama naći brzi voz, kupljen od kompanije Štadler, dabldeker koji je tokom testiranja postigao brzinu od 200 kilometara na sat.

Tv Pink Printscreen
 

Vučić je podsetio i na infrastrukturne projekte, izgrađene auto-puteve, 250 fabrika i pogona koje je svečano otvorio u Srbiji. Osim što mladima od 16 do 29 godina stiže 1. februara pomoć države od 100 evra, kao i penzionerima 10. februara po 20.000 dinara, predsednik je najavio da će se boriti da se do kraja godine još jednom pomogne mladima. Izrazio je i očekivanje da prosečna plata u januaru bude oko 610 evra, što je gotovo dvostruko više nego u vreme kada je postao premijer. 

Napomenuo je i da je važno da se građani ujedine oko ideje da imamo snažnu vojsku, te najavio nabavku dva ruska vatrogasna helikoptera Kamov.

Rio Tinto adio!

Premijerka Ana Brnabić saopštila je javnosti, da nakon što su dobili zahteve ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija, ali i ostalih, Vlada Srbije ukinula uredbu o prostornom planu područja posebne namene za eksploataciju iz februara 2020. godine.

-Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim, poništeni su svi akti koji su povezani sa Rio Tintom, sve odluke, rekla je premijerka.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic
 

Ona je ponovila da sadašnja vlast nema nikakve veze sa čitavim haosom oko Rio Tinta.

- Koliko se sećam, 2006. godine kada je Rio Tinto dobio dozvolu, na vlasti je bila Demokratska stranka, a predsednik Boris Tadić. Danas ti isti blokiraju saobraćaj, čak i granične prelaze. Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, zbog čega niste pitali Nebojšu Zelenog Zelenovića zašto su dali dozvolu i doveli Rio Tinto u Srbiju, a danas na tim leđima pokušavaju da grade svoju političku budućnost. Pozivam sve ekološke organizacije i udruženja da preuzmu ova dokumenta, da analiziraju i pružamo mogućnost mog kabineta da pomogne ukoliko im je pomoć oko bilo čega potrebna. Ovim smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je što se tiče projekta Jadar sve završeno, rekla je Brnabić.

Šapić predvodi listu SNS za Beograd

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić biće prvi na listi ove stranke na beogradskim izborima. 

Aleksandar Šapić, ATAImages/AntonioAhel
 

- To je čast, ali i obaveza. Ja sam čovek sa dve noge ne zemlji. Ispred nas je jedan veoma važan period u kom bi trebalo da objasnimo Beograđanima koji su naši planovi - naveo je Šapić za medije, podsećajući da se glavnim gradom bavi duže od decenije.

Preminuo Radovan Beli Marković

Književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini. 

"Palikuća i Tereza milosti puna“ je prvi roman koji je objavio 1976. Slede knjige pripovedaka: "Crni kolač" (1985), "Švapska kosa" (1989), "Godine raspleta" (1992), "Živčana Japija" (1994), "Setembrini u Kolubari" (1996),  "Stare priče" (1999), "Aša" (2007) , "Ćorava kutija"  (2007). Između ostalih nagrada za knjige priča dobio je Andrićevu nagradu za "Setembrini u Kolubari", za "Male priče“ nagradu  „Bora Stanković“, dok je za roman  "Lajkovačka pruga" (1997) dobio Nolitovu nagradu za roman i nagradu „Branko Ćopić“. 

YouTube/ Sputnjik Srbija
 

Za roman "Limunacija u Ćelijama" (2000) dobio je priznanje „Večernjih novosti“ za knjigu godine „Meša Selimović“.

Telegram saučešća, uputio je, pored brojnih zvaničnika i javnih ličnosti i sam predsednik Srbije.

"Najpoznatiji Lajkovčanin, kojeg su sugrađani jednostavno zvali Književnik, u svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, reku Kolubaru i “belo” Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra prošle godine, na Dan varošice", saopštila je Opština Lajkovac povodom smrti književnika, koji je prošle godine obeležio 50 godina rada kada je i objavljen njegov poslednji roman "Stojna vetrenjača".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike