Premijerka Brnabić se obratila naciji: Srbija je završila sa Rio Tintom!

20.01.2022

17:15 >> 18:10

3

Premijerka se nakon sednice obratila medijima i javnosti u našoj zemlji

Premijerka Brnabić se obratila naciji: Srbija je završila sa Rio Tintom!
Tan2022-1-20_183337880_0 1 - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sazvala je sednicu Vlade koja je održana u 17 časova povodom odluke o Rio Tintu.

Ona se nakon sednice obratila medijima. 

Obraćanje premijerke:

- Imali smo u poslednjih nekoliko meseci proteste u vezi sa projektom "Jadar" i Rio Tintom koji je u Srbiji od 2004. godine i tada je dobio dozvolu za istražne radnje, krenula u posao, 2006. je izmenjen Zakon o rudarstvu koje govori o tome da onaj ko istražuje ima i pravo da eksploatiše. Potom, 2012. su dobili dozvolu za bušotine velikih prečnika.

Potvrdila je da je vlada dobila zahteve ekoloških aktivista.

- Imamo zahteve ekoloških organizacija, to su pre svega ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija, ali i ostalih. Zahtevi su predati vladi Republike Srbije 12. januara - rekla je premijerka, a onda i pokazala javnosti papir sa zahtevima i iste navela.

Printscreen/Tanjug
 

- Na upravo završenoj sednici vlade, ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za eksploataciju iz februara 2020. godine. Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim, poništeni su svi akti koji su povezani sa Rio Tintom, sve odluke. Ugovore nikad nismo imali, kao što smo već rekli - dodala je premijerka.

Potom je iznela svu dokumentaciju vezanu za ćerka firmu "Rio Sava" i objasnila kako je do svega došlo.

- Sve ono što su dobijali (Rio Tinto), od 2002. godine kada je potpisan sporazum između SR Jugoslavije i Velike Britanije o uzajamnom podsticanju, a koja je ratifikovana 2004. godine, preko prvog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od 8. juna 2004. kojima se odobrava geološko istraživanje, preko rešenja iz 2012. godine za izvođenje radova izdat od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, tada ministra Olivera Dulića.

Printscreen/Tanjug
 

Ponovila je da sadašnja vlast nema nikakve veze sa čitavim haosom oko Rio Tinta.

- Koliko se sećam, 2006. godine kada je Rio Tinto dobio dozvolu, na vlasti je bila Demokratska stranka, a predsednik Boris Tadić. Danas ti isti blokiraju saobraćaj, čak i granične prelaze. Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, zbog čega niste pitali Nebojšu Zelenog Zelenovića zašto su dali dozvolu i doveli Rio Tinto u Srbiju, a danas na tim leđima pokušavaju da grade svoju političku budućnost. Pozivam sve ekološke organizacije i udruženja da preuzmu ova dokumenta, da analiziraju i pružamo mogućnost mog kabineta da pomogne ukoliko im je pomoć oko bilo čega potrebna. Ovim smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je što se tiče projekta Jadar sve završeno - rekla je Brnabić.

O zahtevima Save Manojlovića.

- Što se tiče zahteva Save Manojlovića iz inicijative "Kreni-promeni", ispunili smo sve zahteve, pa čak i neke hirove. Ja sam mislila da je on jedan razuman čovek, međutim, imala sam priliku ovih dana da se u to razočaram. On je predao zahteve, pa je pokrenuo narodnu inicijativu. Taj predlog narodne inicijative predao je Narodnoj skupštini 14. januara 2022. godine. Po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rok Narodne skupštine da se odgovori je 15 dana. Ako je on mislio da taj rok nije razuman, mogao je da kaže da želi odgovor u roku od 48 sati. Ne, on je to prihvatio, a nažalost, nakon tri dana, Savo Manojlović izlazi ispred Narodne skupštine i kaže da imamo administrativne opstrukcije jer predsednik Republike nije verifikovao ovu inicijativu. Pored toga što laže, on je i nepismen. Imao je priliku da direktno utiče na izmene i dopune ovog zakona. Nema šta predsednik da verifikuje predlog za narodnu inicijativu, već odbor Narodne skupštine. Pokazao je koliko ništa ne zna, a onda opet pozvao na okupljanja ispred Predsedništva večeras zato što predsednik to nije uradio. A on tu nema nikakvu funkciju u tom procesu i ne može da je verifikuje. Zato je ovaj poziv na skup danas besmislen i pokazuje koliko nema nikakve veze sa pravdom, sa zahtevima - kaže premijerka. 

Printscreen/Tanjug
 

Ko finansira proteste?

- Nemam reči kojima bih opisala licemerje stranaca koji finansiraju proteste. Od Rokfelerove fondacije, preko USAID-a (Američka agencija za međunarodni razvoj), Britanskih fondacija... I ne finansiraju samo ove organizacije ekoloških aktivista, već u samom osnivanju i funkcionisanju. Čak ni to nije problem, da kažemo da su zainteresovani za životnu sredinu. Ali, ti koji finansiraju proteste napadaju kompanije koje dolaze iz istih ti zemalja, a mi treba da politički slabimo i da branimo te kompanije. Je li to igra koju igramo? - upitala je premijerka.

Istakla je da je u pozadini svega plan destabilizacije SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Neverovatne stvari su se desile u poslednja dva meseca, metodologija je ista, postupak je isti. Platite nekog da govori o zaštiti životne sredine, vladavini prava, evropskim integracijama... Ali kada Aleksandar Vučić i SNS žele nešto da urade, budite oštro protiv, bez da se išta prethodno usvaja - objasnila je Brnabić.

Printscreen / Instagram / buducnostsrbijeav
 

Rio Tinto pisao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Što se tiče zabrinutosti Rio Tinta, volela bih da su bili ranije zabrinuti i zainteresovani za komunikaciju, sa ljudima, sa medijima, sa vladom Srbije, da su stalno razgovarali o tome šta je projekat, šta su benefiti... Nažalost, to nisu uradili. To kažem čistog obraza, jer sam nekoliko puta pričala sa njima i rekla da moraju da poprave pristup i to nisu uradili. Rio Tinto je poslao predsedniku Vučiću dopis. Mi nismo doveli Rio Tinto, probali smo da na transparentan način da sve objasnimo građanima. Išla sam u Loznicu da objasnim narodu o čemu je projekat, primila ljude iz ekoloških protesta, insistirala da se daju odgovori. Mi se Rio Tinta ne plašimo, mi smo ovde radi našeg naroda i zemlje. Ovo je konačna odluka vlade Srbije. Dala sam sasvim jasno obrazloženje zbog čega i zašto sam donela ovu odluku. Slušamo naš narod, naš posao je da zaštitimo njihove interese pa čak i kad nemamo isto mišljenje, građani neka znaju da ćemo staviti tačku na bilo šta ako su nezadovoljni. U ovom trenutku je najvažnije da to završimo. Lična želja mi je da slobodno vreme usmerim ka tome da objasnim svo licemerje koje prolazi na perfidan način.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike