Stižu nam moćne mašine: Šta sve znamo o ruskim "kamovima"? Prima i do pet tona vode, a dopunjuje se za manje od 90 sekundi! (VIDEO)

23.01.2022

11:14

0

Ka-32 može da leti maksimalnom brzinom od 260 km/h

Stižu nam moćne mašine: Šta sve znamo o ruskim "kamovima"? Prima i do pet tona vode, a dopunjuje se za manje od 90 sekundi! (VIDEO)
profimedia-0610990295 - Copyright Profimedia

Predsednik Vučić potvrdio je sinoć, u gostovanju na televiziji Pink, da će srpska vojska postati jača za dva ruska "kama".

Kako je on objasnio, reč je o najjačim helikopterima za gašenje požara.

YouTube
 

- Ulažemo ogroman novac, čak 500 miliona evra više nego Bugarska. To je važno, naša vojska mora da bude snažna i da ljudi budu objedinjeni oko te ideje da imamo snažnu vojsku. Sa ovim  helikopterima moći ćemo da pomognemo svima u regionu - istakao je predsednik sinoć.

Njihovu kupovinu najavio je i ministar Vulin još sredinom oktobra.

- Srbija je prošlog leta imala više od hiljadu požara na otvorenom, ali zahvaljujući radu Sektora za vanredne situacije i dobrovoljnih vatrogasnih društava nijedan nije bio katastrofalan. Kada je u pitanju borba protiv istih, bićemo najopremljeniji, hoćemo i moći ćemo da pomognemo celom regionu -  rekao je Vulin tada.

Može da primi i do 5 tona vode

Srbija bi trebalo da nabavi kamove sa oznakom KA-32A11M, modernizovane modele KA-32A.

Ukoliko se po svojim karakteristikama ugleda na svog prethodnika, biće to jedna veoma moćna mašina!

Ka-32 može da leti maksimalnom brzinom od 260 km/h. Njegova brzina krstarenja je 240 km/h. Domet i plafon helikoptera su 1.135 km, odnosno 6.000 m. Ka-32 ima maksimalnu izdržljivost leta od šest sati i 25 minuta i težak oko 6.610 kg, a maksimalna težina pri poletanju je 11.000 kg.

Onaj koji bismo mi trebalo da nabavimo, specijalizovan je za gašenje požara i moći će da razvije brzinu od 250 do 260 kilometara na čas.

Prvi put predstavljen u Parizu

Razvoj prototipa Ka-32 započeo je 1969, a prvi put je poleteo 1973. Prvi operativni Ka-32 je završio svoj prvi let u oktobru 1980. Prvobitno je prikazan na Pariskom sajmu aviona u junu 1985. godine.

Konstruisan je tako da odoleva turbulencijama koje izaziva topliji vazduh, nastao zbog vatrene stihije.

Helikopter može imati i ugrađen rezervoar sa horizontalnom pregradom, a delovi se mogu prazniti nezavisno jedan od drugoga.

 

Kapacitet može biti 3 i 5 tona. Mogu biti i posebni rezervoari za hemikalije koje pomažu gašenje.

Rezervoar sa vodom se najbrže može dopuniti za oko 90 sekundi, a najsporije za manje od tri minuta.

Ima ih i Koreja

Više od 40 helikoptera Ka-32 nalazi se u upotrebi u Republici Koreji, u korejskoj šumskoj avijaciji i pomorskoj policiji. Prvi od sedam koje su naručile Vazduhoplovstvo Republike Koreje (RoKAF) isporučeno je u julu 2004. Helikopteri se koriste za traganje i spasavanje (SAR) i opremljeni su avionskim paketom iz IAI Lahav iz Izraela.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike