On je žrtve NATO bombardovanja nazvao "kolateralnom štetom": Kako sada izgleda i gde se nalazi Džejmi Šej?

17.10.2021

08:30

2

Autor: M. I.

Šej je redovan gost u Prištini gde ga dočekuju kao heroja

On je žrtve NATO bombardovanja nazvao "kolateralnom štetom": Kako sada izgleda i gde se nalazi Džejmi Šej?
Profimedia

Dugogodišnji službenik NATO-a i portparol Alijanse za vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, Džejmi Šej, u Srbiji je ostao zapamćen kao neko ko je konstantno u medijima ponavljao da su civilne žrtve tokom agresije na našu zemju samo "kolateralna šteta". Šej je sada u penziji i živi u Engleskoj.

On je redovan gost u Prištini gde ga dočekuju kao heroja. Za bombardovanje naše zemlje se nikada nije pokajao, nego je agresiju čak i pravdao, govoreći da j “to moralo da se desi”.

Smislio konstrukciju "kolateralna šteta"

Kako se veruje, Šej je bio autor konstrukcije "kolateralna šteta" za civilne žrtve NATO projektila. Kasnije je izjavio da mu je žao zbog toga, ali se iz njegove izjave može izvući drugačiji zaključak.

Printscreen/YouTube
 

- Možda bih ja želeo da je taj odnos nešto ravnomerniji, ali to ne možete da kontrolišete - možete samo da radite svoj posao na najbolji način – rekao je on i dodao:

- Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti.

Zna šta Srbi o njemu misle

Šej je izjavio da je u poslednje dve decenije imao mnogo susreta sa Srbijom, ali da nije posećivao našu zemlju jer je svestan šta Srbi o njemu misle.

- Američki predsednik Hari Truman je rekao - ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd - možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa. Voleo bih da dođem tamo, a da to ne bude u potpunoj tajnosti - žalim što je razvod bio ne iz izbora, nego iz nužde. Voleo bih da govorim na nekoj konferenciji i da, ako prema meni ne poleti mnogo cigli i paradajza -  zaključio je Šej.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti