Nedelja usred srede: Vučić o Kosovu, Crna Gora o Srebrenici, osmaci na završnom, preminula Goca Suša

24.06.2021

19:20 >> 05:40

0

Odluka crnogorske skupštine da glasa za rezoluciju o Srebrenici podigla je tenzije među dve države

Nedelja usred srede: Vučić o Kosovu, Crna Gora o Srebrenici, osmaci na završnom, preminula Goca Suša
Copyright Profimedia, Tanjug/ Sava Radovanović/Zoran Žestić/

Iz Luksemburga dobre vesti, ali iz Podgorice loše. Dok Srbija krči svoj put ka EU i pokušava da dijalogom reši kosovsko pitanje, Podgorica usvaja Rezoluciju  o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Predsednik Srbije u Skupštini je poslanicima i javnosti predstavio dokle se stiglo u pregovorima sa Prištinom.

Sa druge strane mali, ali i veliki maturanti ovih dana biraju svoj dalji put kroz školovanje i mi im držimo fige da taj bude baš onaj koji bi i želeli.

A novinarski svet tužan je što je ostao bez još jednog britkog pera, Goce Suše.

Put do kompromisa vodi preko Brisela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je poslanicima u parlamentu izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji.

“Nama nije potreban zamrznut konflikt, nama je u Beogradu lepo, ali nije isto tako lepo i u Gračanici, Orahovcu… Njima nije lepo, oni ne žive kao mi, oni žive mnogo lošije. Zato moramo da u budućnosti dođemo do bilo kog kompromisnog rešenja da se takav konflikt ne bi razbuktao. Svetske sile neće promeniti aktuelan stav, nastaviće da se zalažu za nezavisno tzv. Kosovo, a Srbija nema pravo na bahat stav za političare privremenih institucija”, poručio je predsednik Srbije za skupštinskom govornicom.

Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije, Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je istakao da Prištinu ne zanima šta su prethodne vlasti potpisale, te da su na poslednjem sastanku, u prisustvu (Žozepa) Borelja i (Miroslava) Lajčaka, Albanci u više navrata ponovili da njih ne interesuje to što je neka prethodna vlast potpisala, jer su to bile nelegitimne vlade.

“Želim da ponovim, kompromisno rešenje je jedino, a kada me pitate šta je kompromis, reći ću da ne znam, ali do toga moramo da dođemo”, poručio je Vučić.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, premijer kosovskih privremenih institucija Aljbin Kurti u Parizu se sastaje sa francuskim predsednikom, a jedna od tema biće o rešenje kosovskog pitanja. Da li će Makron uticati na njegove buduće stavove, ali Kurti i dalje provocira Beograd porukama da Zajednicu srpskih opština neće osnovati uprkos Briselskom sporazumu. Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Arbereše Krieziu Hiseni (Arbëreshë Kryeziu Hyseni) dala je skandaloznu izjavu, gostujući na TV Klan Kosova, da je pitanje nestalih Albanaca prioritetnije od pitanja nestalih Srba.

pročitajte još

Dok se vodi bitka za rešenje kosovskog pitanja, iz Luksemburga stiže dobra vest. Na međuvladinoj konferenciji Srbija je otvorila prvi klaster u okviru nove metodologije, a očekuje se da do kraja godine budu otvoreni klasteri tri i četiri.

“Čuli smo od značajnog broja članica da će nam pružiti podršku, a ja sam garantovala da će ovakav napredak da se nastavi, jer sve ovo što radimo radimo zbog naše zemlje i građana Srbije”, zaključila je premijerka Ana Brnabić.

Srebrenicom protiv Srbije

Skupština Crne Gore je, na predlog premijera Zdravka Krivokapića i uz podršku opozicionog DPS Mila Đukanovića, opozvala ministra pravde Vladimira Leposavića i izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Ovaj potez izazvao je burne reakcije, kako u samoj Crnoj Gori, tako i u Srbiji.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da se u Skupštini dogodila velika prevara birača, te je pozvao sve koji su dobili glasove građana 30. avgusta da se, kako je kazao, oslobode DPS-a.

Ovim povodom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je našem narodu koji živi u Crnoj Gori “da smo uz njih.” On je rekao da je naše da držimo glavu uzdignuto, da se borimo i gradimo mir.

 

pročitajte još

“Srbija će u narednim danima analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta, nećemo donositi ishitrena rešenja i nećemo ni na koji način vređati one koji su te odluke protiv interesa Republike Srbije donosili. Bićemo uvek uz naš narod u Crnoj Gori, mi nikog bližeg od njih nemamo”, poručio je Vučić.

Patrijarh srpski Porfirije je ocenio povodom ovakve odluke crnogorskog parlamenta, da su oni koji su na krilima i u snazi Mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu… izneverili poverenje Mitropolita.

“Izneverili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božiju i stavili se u službu sila ovoga sveta, koje postoje samo, braćo i sestre, isključivo i samo na polarizacijama”, rekao je u besedi patrijarh srpski Porfirije.

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije zapitao je hoće li posle Srebrenice, usvojiti i Rezoluciju o Jasenovcu? Jadovnu? Koričkoj jami? Hoće li o zločinima SS divizija u Pivi i u Velici?

O usvojenoj rezoluciji oglasio se i predsednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić koji je rekao da smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila nepotrebna, jer produbljuje dalje podele i sukobe u društvu.

Vreme je za – đake

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Najstariji osnovci, testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika, počeli su polaganje male mature, odnosno završnog ispita.

pročitajte još

I ove godine polažu se tri testa u tri dana: iz srpskog, matematike i kombinovani test. Ispit se, kao i prošle godine, odvija pod posebnim epidemiološkim merama, ali decu to nije dekocentrisalo. Kažu da je ispit iz srpskog bio prilično lak. Stiče se utisak da su roditelji bili pod većom tremom nego deca, koja su, po svemu sudeći, dobro pripremljena uprkos vanrednoj situaciji i učenju na daljinu zbog epidemije koronavirusa.

I dok mali maturanti polažu završni ispit, oni četiri godine stariji predaju dokumenta za upis na fakultete.

Najveće interesovanje tradicionalno je za psihologiju, na Filozofskom fakultetu, za koju se prijavi čak šest puta više zainteresovanih u odnosu na broj mesta. Od ove godine biće dostupne i dualne akademske i strukovne studije.

Drugi upisni rok je u septembru.

Bližimo se broju od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva

U Srbiji je do sada dato nešto više od pet miliona doza vakcina protiv koronavirusa. Dvadesetak gradova je prešlo broj od 50 odsto vakcinisanih, izjavio je direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović, dodajući da je Srbija sve bliže broju od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

On je još jednom apelovao na mlade da se vakcinišu. Građani, inače, mogu da prime drugu dozu u bilo kom mestu u Srbiji, bez obzira na to gde su primili prvu dozu vakcine.

pročitajte još

Uprkos činjenici da na dnevnom nivou u zemlji ima manje od sto novozaraženih, stručnjaci upozoravaju da se na jesen očekuje novi talas virusa.

Koštunica u javnosti

Bivši predsednik SRJ i lider DSS Vojislav Koštunica, pojavio se nedavno u javnosti, posle niza godina svojevrsne medijske samoizolacije.

Vojsilav Kostunica, Antonio Ahel/ATAImages

Bio je govornik na promociji knjige “Ratni dnevnik” Radomira Milaćevića. U izjavi za 24sedam Vojislav Koštunica je rekao da će o političkom životu Srbije da govori kad za to dođe vreme, a da u ovom trenutku može samo da polemiše o knjizi, na čijoj je promociji i govorio.

Napustila nas je Goca Suša

Srpsko novinarstvo ostalo je uskraćeno za oštro pero Gordane Suše. Novinarka,  kolumnistkinja, nekada predsednica Nezavisnog udruženja novinara preminula je u Beogradu posle duge i teške bolesti u 75. godini života. Sahrana će biti održana u krugu porodice.

Gordana Suša, Tanjug/Sava Radovanović

Diplomirala je bila na Fakultetu političkih nauka, a novinarstvom se bavila od sedamdesetih godina prošlog veka. Radila je u Radio Beogradu, Televiziji Beograd, Yutel-u, VIN produkciji, pisala za Našu Borbu, Oslobođenje, Nezavisne, Blic… Za predsednicu Neazavisnog udruženja novinara Srbije izabrana je bila 1999. godine. Bila je i članica Saveta REM-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike