Raković za 24sedam: Srbija mora oštro da reaguje zbog iživljavanja nad Srbima u Crnoj Gori

19.06.2021

17:03 >> 06:46

0

Autor: M. I.

Najnovije odluke predstavljaju novi korak u pogoršavanju odnosa Srbije i Crne Gore, kaže istoričar

Raković za 24sedam: Srbija mora oštro da reaguje zbog iživljavanja nad Srbima u Crnoj Gori
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube

Skupština Crne Gore je sinoć na predlog premijera Zdravka Krivokapića i uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića opozvala ministra pravde Vladimira Leposavića i izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

pročitajte još:

Sednici najpre nisu prisustvovali poslanici najuticajnijeg opozicionog DPS-a, koji od prošlog meseca bojkotuje sednice parlamenta. Ali, koliko im je značilo da srpski narod proglase za genocidan, pokazuje i to što su svoj bojkot prekinuli i ušli na sednicu skupštine u trenutku kada su na dnevnom redu bili amandmani na predlog rezolucije o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

Istoričar Aleksandar Raković za 24sedam kaže da su najnovije odluke samo nastavak neprijateljskih poteza vlasti u Crnoj Gori protiv Srbije i srpskog naroda.

– Ovo je očekivani antisrpski potez Zdravka Krivokapića i nedovoljno očekivani antisrpski potez Demokrata koji se pokazuju kao podmladak Demokratske partije socijalista ili neka njena blaža varijanta. Najnovije odluke predstavljaju novi korak u pogoršavanju odnosa Srbije i Crne Gore – rekao je on.

Srbija mora oštro da reaguje

Raković dodaje da je reakcija srpske države neophodna, te da bi bilo kakav blag odgovor bio kontraproduktivan.

Printscreen/Youtube/b92

– Najnovije odluke ne predstavljaju ništa više do iživljavanje nad Srbima i ovakvi potezi se više ne mogu previđati. Srbija mora da pokaže da je ozbiljna država i uvede restrikcije, sankcije kao i trajnu zabranu ulaska u našu zemlju protiv svih onih koji su učestvovali u ovim odlukama – kaže on.

Odgovornost snose i određeni krugovi u crkvi

Kao glavne krivce za najnovije odluke Raković vidi u Vladi, skupštini, ali i delu crkve.

– Sankcije Srbije moraju da snose članovi Vlade i Skupštine Crne Gore koji su podržali ovakve odluke, ali i deo sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske sa Cetinja, Podgorice, Nikšića i Bara koji, zbog svoje otvorene podrške Demokratama, podjednako snose odgovornost – rekao je on.

Raković ističe da je ponašanje nekih krugova u crkvi skandalozno i da tome mora doći kraj.

– Radi se o jednom manjem delu sveštenika koji otvoreno podržavaju Demokrate i Krivokapića. Kada pogledamo dosadašnje antisrpske poteze vlastodržaca u Crnoj Gori, zaista je skandalozno da ih podržavaju neki sveštenici. To je kao kada bi neki srpski sveštenik iz Hrvatske pružio podršku Hrvatskoj stranci prava – kaže istoričar.

On je istakao da bi, s obzirom na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze Srbi u Crnoj Gori, trebalo da se oglasi i mitropolit Joanikije.

Printscreen/Youtube/Vesti

– Mitropolit Joanikije treba da se oglasi. Mi znamo da je on integralni Srbin i da će u budućnosti imati mnogo problema u svojoj eparhiji, ali ovo je iživljavanje nad srpskim narodom na čijem je on duhovnom čelu. Mitropolit mora da kaže nešto o antisprskim potezima Zdravka Krivokapića I Demokrata – rekao je Raković.

Demokratskom frontu vezane ruke

S druge strane, on nije optimisitičan kada je u pitanju reakcija srpskih političkih predstavnika u Crnoj Gori.

– Nažalost, Demokratski front malo toga sada može da učini. Krivokapić, pored Demokrata i URA, može da ima i pordršku DPS. To znači da DF ne može da izazove parlamentarnu krizu. Ne znam da li postoje namere organizovanja nekog vida protesta. Ono što je sigurno jeste da o svim budućim potezima treba da odluče Andrija Mandić, Milan Knežević i ostali srpski prvaci u Crnoj Gori – rekao je Raković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike