Knežević se izvinio Srbiji i srpskom narodu: Osećam sramotu, Krivokapić ne može da ostane

18.06.2021

09:56

0

Autor: I.K.

Ako dogovora sa Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem ne bude biće raspisani novi izbori - poručio je Knežević

Milan Knežević, Profimedia

Poslanik i jedan od lidera najuticajnijeg vladajućeg Demokratskog fronta Milan Knežević pozvao je danas lidere Demokrata i URA, Aleksu Bečića i Dritana Abazovića na dogovor o izlasku iz krize vlasti u Crnoj Gori, ukoliko, kako je rekao, ne žele da idu sa DPS-om Mila Ðukanovića.

-A, ako dogovora ne bude biće raspisani novi izbori -poručio je Knežević i istakao da Demokratski front neće trpeti poniženja.

On je takođe izjavio da oseća sramotu nakon što je crnogorski parlament u četvrtak izglasao rezoluciju o Srebrenici i smenio ministra pravde Vladimira Leposavića i smatra da Zdravko Krivokapić ne može više da bude premijer.

“Građani koji su 30. avgusta glasali za promene u Crnoj Gori sigurno nisu mogli da veruju da će devet meseci nakon toga delovi parlamentarne većine, Demokratska Crna Gora, URA Dritana Abazovića i Zdravko Krivokapić zajedno sa Demokratskom parijom socijalista (DPS) proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan”, poručio je Krivokapić u razgovoru za TV Prva.

On je rekao i da, iako je glasao protiv te rezolucije, oseća izvesnu vrstu sramote i da želi da se izvini Srbiji i srpskom narodu jer smatra da jučerašnja odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore, a da se njom praktično vratio na vlast Milo Ðukanović i njegova ideologija.

Knežević je naglasio da su premijeru Krivokapiću još pre glasanja poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS-om, on više neće imati podršku DF-a i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

pročitajte još

Poslanici DF-a su juče napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima Bečiću i Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS-om i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogućnost za obnavljanje odnosa.

Bilo kakvo ucenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda nije više opcija za Kneževića, koji kaže da su mesecima unazad trpeli nacionalna  i svaka druga poniženja od premijera Krivokapića i njegovih ministara koji povlači pogubne spoljnopolitičke poteze, a jučerašnji događaji su kulminacija svega toga.

Lider DF-a se nada da će imati priliku da razgovara sa liderima parlamentarne većine, pre formalnog zahteva za smenu Krivokapića, ali da je stav njegove partije da on svakako ne može da ostane na mestu premijera, pošto je nakon jučerašnjeg glasanja, kako kaže, izgubio savaki legitimitet.

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS-om glasala za rezoluciju.

On nije želeo da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

“Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio poslednji predlog DF-a, pošto je to naša obaveza prema građanima koji su nam dali podršku i poverenje”, zaključio je Knežević.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen je u Skupštini Crne Gore, koja je sinoć većinom glasova usvojila i rezoluciju o Srebrenici, na predlog opozicione Bošnjačke stranke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti